eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Business analysis stock graph backtest in crisis covid-19 for investment in stockmarket and finance business planning selective stock for Stockmarket crash and Financial crisis
Nyitókép: TERADAT SANTIVIVUT/Getty Images

A tőzsdék zuhanással reagáltak a fokozódó ukrajnai háborús feszültségre

A moszkvai index különösen drámai módon zuhant. A befektetők egyre jobban aggódnak, hogy Oroszország valóban megtámadhatja szomszédját.

A piacok egyre jobban tartanak attól, hogy bekövetkezhet, amire a kommentátorok figyelmeztetnek, és amitől a politikusok óva intenek: az orosz egységek behatolhatnak Ukrajnába.

Az amerikai FED bank várható kamatemelése miatt már amúgy is óvatos befektetők hétfőn nagy eladásokba kezdtek, és ennek nyomán drámai módon estek a tőzsdeindexek.

Londonban a FTSE100 2,6 százalékot, míg a német és a francia index már igazán komolynak számító, 4 százalékos veszteséget könyvelt el.

Az amerikai piacok számítottak kivételnek – ugyan ott is estek az indexek, több mint két százalékkal, de zárásra sikerült ledolgozni a veszteségeket. A Dow Jones egy ponton 3 százalékos mínuszban volt, de a nap végére sikerült 0,3 százalékos pluszra feltornásznia magát. Hasonlóan esett a nap folyamán a Nasdaq is, de zárásra már 0,6 százalékos pluszban volt.

„Ukrajna egyértelműen lehúzza a piacokat... és ez a belátható jövőben így is marad, amíg nem körvonalazódik valamilyen megoldás, vagy legalábbis nem látjuk majd tisztán, hogy mi lesz a végkifejlet” – mondta a tőzsdei mozgások kapcsán Darren Schuringa, az ASYMetric befektetési tanácsadó cég vezérigazgatója.

A mostani mélyrepülést az inflációról és a Covid-pandémiáról szóló hírek alapozták meg. A befektetők a „digitális aranynak” kikiáltott kriptovalutáktól is elfordultak: a Bitcoin novemberi értéke felére esett vissza a héten, a valódi arany értéke azonban emelkedett.

Az igazán drámai esés azonban a moszkvai tőzsdén következett be,

ahol a befektetők menekülőre fogták a háborús veszély és az esetleges újabb szankciók miatt. A Moex index 5,5 százalékot esett a nap folyamán, miközben – bár még egy hónap sem telt el az új évből – éves vesztesége elérte a 15 százalékot.

Az orosz állampapírok hozama közben 6 éve nem látott szintre ugrott. A nyugati befektetők tavaly vásárolták fel tömegével az orosz részvényeket, miután a magas kamatok és a gazdaság „konzervatív” irányítása odavonzotta őket.

„Az összes hír nagyon rossz volt a hét végén. Senki sem reménykedik az oroszországi befektetések megtérülésében, ezért most mindent eladnak” – idézte az Financial Times Szabó Viktor, az Aberdeen Standard Investments feltörekvő piacok menedzserét.

A helyzet lenyomta a rubel árfolyamát is. Az orosz valuta 2 százalékkal lett gyengébb a dollárral szemben, amire 2020 novembere óta nem volt példa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×