eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
soldier saluting at sunset
Nyitókép: Ozkan Ongel/Getty Images

Az USA európai küldetéssel készenlétbe helyezett 8500 katonát

Válaszoltak Josep Borrell megjegyzésére is a "pánikszerű reakciókról".

Az Egyesült Államok készenlétbe helyezett 8500 katonát, hogy rendkívül rövid időn belül Európába telepíthesse őket, amennyiben a NATO aktiválja gyorsreagálású erőit az ukrajnai feszültségek közepette - jelentette be hétfőn John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy a csapattelepítésről még nem született végleges döntés. Mint mondta, mindez független a NATO keleti szárnya erősítésének keretében történő, Európán belüli amerikai csapatmozgásoktól, amelyek a szövetségesek megnyugtatására szolgálnak. Hozzátette, hogy a készültség elrendeléséről Joe Biden amerikai elnök döntött Lloyd Austin tárcavezető javaslatára.

"Fel vannak készülve, hogy egy sor eshetőségre reagáljanak, ideértve a NATO Reagáló Erő (NRF, a NATO többnemzetiségű gyorsreagálású hadereje) támogatását is, amennyiben aktiválják őket" - mondta Kirby. Hozzátette, hogy az NRF aktiválásáról az észak-atlanti szövetség dönt.

Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Ukrajna elleni esetleges invázió céljából vonultatott fel közel százezer katonát a közös határ mentén. Moszkva cáfolja ezt, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó, és a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követel.

Hétfőn, az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozását követően - amelybe videokonferencia révén bekapcsolódott az amerikai diplomácia irányítója, Antony Blinken is - Josep Borrell, az Unió kül-, és biztonságpolitikai főképviselője sajtókonferenciáján utalt arra, hogy Washington "megelőző intézkedései" az uniós külügyminiszterek szerint "szükségtelenek". Az uniós politikus a többi között kifejtette: "el kell kerülni a pánikszerű reakciókat, amelyeknek még pénzügyi következményeik is vannak".

Hétfőn este az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Ned Price - mintegy válaszként Borrell megjegyzésére a "pánikszerű reakciókról" - leszögezte, hogy nincs nézetkülönbség Washington és Brüsszel között az esetlegesen Oroszország ellen hozandó szankciók ügyében.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×