INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

ukrajna

oroszország

egyesült államok

nato

készenlét

soldier saluting at sunset

Az USA európai küldetéssel készenlétbe helyezett 8500 katonát

Infostart / MTI

Válaszoltak Josep Borrell megjegyzésére is a "pánikszerű reakciókról".

Az Egyesült Államok készenlétbe helyezett 8500 katonát, hogy rendkívül rövid időn belül Európába telepíthesse őket, amennyiben a NATO aktiválja gyorsreagálású erőit az ukrajnai feszültségek közepette - jelentette be hétfőn John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy a csapattelepítésről még nem született végleges döntés. Mint mondta, mindez független a NATO keleti szárnya erősítésének keretében történő, Európán belüli amerikai csapatmozgásoktól, amelyek a szövetségesek megnyugtatására szolgálnak. Hozzátette, hogy a készültség elrendeléséről Joe Biden amerikai elnök döntött Lloyd Austin tárcavezető javaslatára.

"Fel vannak készülve, hogy egy sor eshetőségre reagáljanak, ideértve a NATO Reagáló Erő (NRF, a NATO többnemzetiségű gyorsreagálású hadereje) támogatását is, amennyiben aktiválják őket" - mondta Kirby. Hozzátette, hogy az NRF aktiválásáról az észak-atlanti szövetség dönt.

Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Ukrajna elleni esetleges invázió céljából vonultatott fel közel százezer katonát a közös határ mentén. Moszkva cáfolja ezt, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó, és a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követel.

Hétfőn, az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozását követően - amelybe videokonferencia révén bekapcsolódott az amerikai diplomácia irányítója, Antony Blinken is - Josep Borrell, az Unió kül-, és biztonságpolitikai főképviselője sajtókonferenciáján utalt arra, hogy Washington "megelőző intézkedései" az uniós külügyminiszterek szerint "szükségtelenek". Az uniós politikus a többi között kifejtette: "el kell kerülni a pánikszerű reakciókat, amelyeknek még pénzügyi következményeik is vannak".

Hétfőn este az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Ned Price - mintegy válaszként Borrell megjegyzésére a "pánikszerű reakciókról" - leszögezte, hogy nincs nézetkülönbség Washington és Brüsszel között az esetlegesen Oroszország ellen hozandó szankciók ügyében.

Nyitókép: Ozkan Ongel/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018