eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatót tart Melanie Joly kanadai külügyminiszterrel (a képen nem látható) Brüsszelben 2022. január 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

Josep Borrell: az USA az EU-val egyeztetett választ küldi az orosz követelésekre

Nagyon jól tudjuk, milyen mértékűek a fenyegetések és azt is tudjuk, milyen módon kell reagálni rájuk – mondta az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője, miután amerikai kollégájukkal is tárgyaltak a külügyminiszterek.

Sötét emlékeket ébreszt Oroszország azon szándéka, hogy megossza Európát és aláássa az európai biztonságpolitikai rendet - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője hétfőn, az uniós tagállamok külügyminiszterei tanácskozását lezáró sajtókonferencián.

"Az orosz csapatösszevonások az országban és Ukrajna körül, valamint az érdekszférák kialakítása gondolatának egyszerűen nincs helye a 21. században" - hangsúlyozta a főképviselő.

Borrell kifejtette: a Külügyek Tanácsa megerősítette az Európai Unió közös álláspontját az Európát érintő fenyegetésekkel kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy az Unió teljes mértékben támogatja Ukrajnát, és mindenfajta kísérlet a katonai beavatkozásra súlyos következményekkel fog járni, Moszkva nagy árat fog fizetni érte.

"Nagyon jól tudjuk, milyen mértékűek a fenyegetések és azt is tudjuk, milyen módon kell reagálni rájuk. El kell kerülni az idegek harcát és a pánikkeltő reakciókat, amelyeknek ráadásul pénzügyi következményeik is vannak" - fogalmazott Borrell.

Az uniós politikus elmondta, hogy a külügyminiszterek hasznos tanácskozást folytattak, és ebbe videókonferencia keretében bekapcsolódott amerikai kollégájuk, Antony Blinken is.

"Az eszmecsere Antony Blinkennel nagyon is hasznos volt, hogy meghatározhassuk a követendő lépéseket és a továbbiakban még szorosabb együttműködést" - fogalmazott Borrell. Majd közölte: az uniós külügyminiszterek között teljes az egyetértés abban, hogy "az Egyesült Államok által foganatosított megelőző intézkedések nem szükségesek".

"Az Egyesült Államok most majd írásban válaszol Oroszország követeléseire, és e válaszról velünk is konzultált. S ha a diplomácia kudarcot vall, mi már a felkészülés olyan előrehaladott szakaszában vagyunk, hogy az esetleges orosz agresszióra választ adhatunk. Ez bizonyosan gyors és határozott válasz lesz, erőteljes egységben" - hangsúlyozta az uniós főképviselő.

Sajtónyilatkozatában Borrell emellett Roch Marc Christian Kaboré, Burkina Faso államfője azonnali szabadon bocsátására szólított fel. Kaborét hétfőn zendülő katonák vettek őrizetbe a nyugat-afrikai ország fővárosában.

A románok többsége támogatja az újabb NATO-csapatokat betelepítését

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a románok csaknem kétharmada úgy értékeli, hogy Oroszország fenyegetést jelent Románia számára a mostani ukrajnai feszültségek közepette, több mint ötven százalékuk pedig egyetért azzal, hogy a NATO csapatokat küldjön Romániába és más kelet-európai országokba. A térség biztonsági helyzetével kapcsolatos felmérést a G4Media hírportál rendelte az Avangarde szociológiai intézettől, az elmúlt hétvégén végzett telefonos kutatás eredményét pedig hétfőn tette közzé.

A megkérdezettek 42 százaléka vélte úgy, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát, 29 százaléka pedig ezt kizártnak tartotta, a többiek nem foglaltak állást. Arra a kérdésre, hogy egy esetleges háború másokat is fenyeget-e, a megkérdezettek 43 százaléka azt valószínűsítette, hogy a háború továbbterjed Európában, 36 százalékuk pedig úgy vélte, hogy megmarad a két fél közti konfliktus szintjén.

A válaszadók 10 százaléka legitimnek, 65 százaléka viszont illegitimnek tartana Ukrajna elleni orosz inváziót, ha pedig ez bekövetkezik, 43 százalékuk helyeselné, 33 százalékuk pedig ellenezné, hogy a NATO katonailag beavatkozzon a konfliktusba.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×