eur:
389.26
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 27: Britains Chancellor of the Exchequer, Rishi Sunak holds the budget box as he departs 11 Downing Street, ahead of delivering his Autumn Budget and Spending Review to Parliament, on October 27, 2021 in London, England. In his statement to the House of Commons, Mr Sunak will announce an end to the public sector pay freeze, and an increase to the national minimum wage. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Nyitókép: Dan Kitwood

Egyik kezével osztogat, másik kezével elvesz a brit kormány

Osztogatónak és nem konzervatív szelleműnek írják le a brit tory kormányzat pandémia utáni első költségvetését. Megemelték például a minimálbért, csökkentették egyes szociális támogatások elvonását, viszont sok középosztálybeli család adóterhe jócskán megugrik.

Az éves költségvetés parlamenti bemutatója és vitája a brit politikai kalendárium egyik kiemelt eseménye. Ilyenkor pózol a rezidenciája előtt a kameráknak a hagyományos, koronás címeres, ősi piros aktatáskával a pénzügyminiszter. A „budget boxban” lapulnak a jövő évi költségvetési tételek és ezzel indul útnak a közeli parlament felé.

Ezúttal súlyos lehetett a táska, mert olyan kiadások voltak benne, amelyeket a nyugati hagyományban osztogató–adóztató baloldali pártok is megirigyelhettek volna, miközben egyes konzervatív kommentátorok bírálták a Johnson-kormányt, amiért nem az államot visszaszorító és a vállalkozásbarát lépésekre fókuszál.

Rishi Sunak brit pénzügyminiszter milliókat – mármint a forint 430-szorosát érő fontsterling milliókat – pumpál a közlekedésbe és az egészségügybe. A kiadások 180 milliárd eurónak megfelelő összeggel nőnek a következő három évben, ami a legnagyobb emelés ebben az évszázadban – mondta a parlamentben. „Növekedés fel, munkahelyek fel, adósság le… kezdődik a Covid utáni gazdaság építése és ez a költségvetés az optimizmus új korának megfelelő büdzsé” – fejtegette Sunak a képviselők előtt.

Masszív összeget kap a brit egészségügy – 7 milliárd eurót –, de még többet a vidéki közlekedés: több, mint 8 milliárd eurót. A minimálbér a napi 3800 forintnak megfelelő összegről 4100-ra ugrik.

De jobb lesz-e ettől az élet a szigetországban?

A brit lapok oldalai online költségvetés-számológéppel készültek az eseményre. Ezzel az olvasók kiszámolhatták, hogy vesztenek vagy nyernek az új büdzsével. A kommentátorok ítélete: az alacsonyabb jövedelműek nyernek, a többiek nem. A pénzlapátolásra ugyanis egy olyan időszakban kerül sor, amikor a brexit és világgazdasági tényezők miatt meglódultak az árak, a bérek és az infláció is.

A Resolution Foundation nevű elemző intézet számítása szerint a költségvetés 2026–27-re valójában évi 3000 fonttal, 1,3 millió forinttal növeli meg a családok adóterheit. Míg az alacsony jövedelmű családok egy részének jövedelme 2,8 százalékkal emelkedik, addig a középosztály 2 százalékot, a gazdagabbak pedig 3 százalékot veszítenek. 1951. óta nem volt ilyen magas a brit adószint – jegyezték meg az elemzők –, és mindezt egy nevében konzervatív, azaz a szabadversenyes kapitalizmust és alacsony adóztatást pártoló kormány produkálja.

A szakértők szerint, bár az utóbbi időben elkezdtek emelkedni a bérek Nagy-Britanniában, az infláció miatt valójában stagnálni fognak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×