eur:
394.31
usd:
369.91
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Giant hand lifting up a businessman using telescope with covid-19 viruses on the background. Covid-19 impacts to business, business vector illustration series
Nyitókép: rudall30/Getty Images

A növekvő áruhiány árnyékában meglepő számok jöttek a brit gazdaságról

Jelentősen javította a brit gazdaság növekedésére szóló előrejelzését szerdán a brit kormány, miután fő tanácsadó testületének friss becslése szerint a koronavírus-járvány a korábban számítottnál várhatóan jóval kisebb tartós kárt okoz a reálgazdasági aktivitásban.

Rishi Sunak pénzügyminiszter a költségvetésről és a gazdaság állapotáról szóló, szerda délután tartott őszi parlamenti beszámolójában elmondta: a kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) felülvizsgált modellszámításai azt valószínűsítik, hogy a brit hazai össztermék (GDP) az idén 6,5 százalékkal növekszik.

Ez 2,4 százalékponttal haladja meg az OBR által a 2021-2022-es pénzügyi évre márciusban összeállított eredeti költségvetés idei reálnövekedési prognózisát.

Sunak alsóházi beszámolója szerint az OBR még a 2022-es naptári évre is 6 százalékos, az utána következő három évre 2,1, 1,3 és 1,6 százalékos GDP-reálnövekedést vár a brit gazdaságban.

A pénzügyminiszter elmondta: az előrejelző testület mindezek alapján igen jelentősen, a járvány tavalyi csúcspontján valószínűsített 12 százalékról 5,2 százalékra csökkentette a munkanélküliségi ráta tetőzési szintjére szóló prognózisát.

Rishi Sunak hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy a korábban vártnál összességében kétmillióval kevesebb ember vesztette, illetve veszíti el munkáját a járvány miatt.

Az OBR a szerdai beszámolóhoz összeállított új, 250 oldalas felülvizsgált elemzésében hangsúlyozza, hogy a nagy-britanniai oltási kampány kiemelkedő hatékonyságának komoly szerepe van a korábban vártnál sokkal jobb gazdasági kilátásokban.

A szakértői testület közölte: azzal számol, hogy a brit hazai össztermék értéke a márciusi költségvetésben valószínűsítettnél fél évvel hamarabb, már az idei év végén újból eléri a koronavírus-járvány előtti szintet.

A brit statisztikai hivatal (ONS) minap ismertetett legfrissebb számításai szerint a brit GDP-érték augusztusban már csak 0,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly februárban, a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban.

A zárlatok következtében 2020 második negyedévében 19,6 százalékkal, a tavalyi év egészében átlagosan 9,7 százalékkal zuhant a brit gazdaság teljesítménye.

A tavalyi második negyedévi és az egész éves GDP-zuhanás egyaránt példátlan mértékű volt a modern brit gazdaságtörténetben.

A tavalyi visszaesés egyben azt is jelentette, hogy a brit hazai össztermék értéke a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja hétévi növekedést emésztett fel.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×