eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A member of staff directs passengers at check-in desks in Terminal 5 at London Heathrow Airport in London, U.K., on Monday, May 17, 2021. After a year of false starts, rogue virus strains and vaccine drama, Brits are finally able to travel again, if only to a handful of green list destinations that wont require quarantine on return. Photographer: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

Kaotikus helyzetben indulnak szabadságra a britek

Hétfőtől ismét legálisan nyaralhatnak külföldön a britek. A jelzőlámpa-rendszer azonban szinte egész Európát a „sárga” kategóriába sorolta. Boris Johnson miniszterelnök most külön felhívta a figyelmet: az emberek ne utazzanak ilyen országokba.

Fizikailag lehet, jogilag nem tilos, mégse tegyék meg – körülbelül így lehet összegezni Boris Johnson brit miniszterelnök üzenetét arról, hogy utazhatnak-e Európába a britek.

A hétfőn bevezetett angliai lazítás nyomán ismét legális a nyaralás. A jelzőlámpa-rendszer szerint Portugália, Gibraltár, Izland, Izrael és néhány nem európai ország esetében a visszatérőknek nem kell karanténba menniük.

Viszont ha a Portugálián kívül más európai országból – így például Magyarországról – térnek vissza, akkor igen.

A külföldi nyaralást szinte alapjogként kezelő britek és a hazavágyó EU-s állampolgárok körében zavarodottságot keltett a brit kormány kommunikációja. A Telegraph című lap egyenesen „káosznak” nevezte a helyzetet, és úgy fogalmazott:

az embereknek megmondták, hogy ne nyaraljanak.

A zavar azzal kezdődött, hogy George Eustice környezetvédelmi miniszter például azt mondta: lehet „sárga” országba utazni, csak aztán a visszatérés után házi karanténba kell vonulni. Ezt a benyomást erősíthette, hogy egyes turisztikai cégek nem hajlandók a visszatérítésekre, ha elmarad egy-egy ilyen utazás.

Pár órával később erre jött Boris Johnson megjegyzése: „Fontos, hogy az emberek megértsék, mit jelent egy sárga ország: szeretnék nagyon világosan fogalmazni, nem olyan hely, ahová nyaralni mehet az ember. Ha nagyon muszáj menniük halaszthatatlan családi vagy üzleti ügy miatt, akkor legyenek szívesen tartsák észben, hogy visszatérve 10 napra izolálniuk kell magukat és akár 10 ezer fontos bírsággal sújthatók, ha ezt nem tartják be” – mondta.

A brit média jelentései szerint a szigetország lakói nem csak a „bezöldített” Portugáliába és Gibraltárba indultak meg, de Franciaországba, Görögországba, Spanyolországba és az Egyesült Államokba is.

A BBC megjegyezte, hogy hétfőn már 150-nél több repülőjárat indult külföldre.

Mindez pedig sokak fülébe bogarat ültethet: ami nem törvénytelen, az szabad.

Az európai utazásokat bátoríthatja, hogy szerdára várható az uniós döntés a két vakcinadózist felvevő brit utazók beengedéséről – még akkor is, ha London nem javasolja az európai utakat.

A briteknél közben az borzolja a kedélyeket, hogy miközben hónapokig illegális volt a külföldi utazás, Indiából azután is érkeznek légi járatok a szigetországba, hogy piros listára tették a gyorsan terjedő koronavírus variáns által sújtott országot.

Az LBC hírrádió szerint körülbelül 110 ilyen járat érkezett, több ezer utassal, miközben más „piros” országok esetében letiltották a légi forgalmat. Az Independent című lap szerint jelenleg is körülbelül napi ezer ember érkezik Indiából és a beléptetés előtti órákon át tartó reptéri várakozás ideális lehetőség az új vírusvariáns terjedésére.

Közben a British Airways utaskísérői félnek munkába állni az indiai járatokon, és a sajtó szerint a menedzsment levélben kérlelte őket, hogy ne maradjanak távol.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×