INFORÁDIÓ
2021. július 28. szerda
Szabolcs

nagy-britannia

koronavírus

járvány

Otthon szedhető koronavírus-ellenes szerekkel lassítaná a járványt a brit kormány

Otthon szedhető koronavírus-ellenes szerekkel lassítaná a járványt a brit kormány

A brit kormány „antivirális akciócsoportot” hoz létre. A cél, hogy az év végére olyan gyógyszereket találjanak, amelyekkel otthon is kezelhetővé válik a Covid-19. A vakcinák mellett ez lenne egy újabb fegyver, ami lehetővé tenné hogy a pandémia után az élet visszatérjen a normális kerékvágásba.

Hangzatos szavakkal harangozta be Boris Johnson kormánya, hogy még nagyobbat akar ütni a Covidon. A brit kabinet „szuperlökést” ad az olyan kutatásoknak, amelyek nyomán otthon szedhető, vírusellenes szereket fedeznek fel.

A meghirdetett cél az, hogy akár őszre, de bizonyosan az év végére két hatásos kezelés álljon rendelkezésre – tabletta vagy kapszula formájában. A védőoltások mellett ezek segítségével próbálják visszafogni a fertőzés terjedését és felgyorsítani a betegek gyógyulását.

A készítményeket a pozitív tesztet produkáló vagy a megbetegedett embereknek ajánlják majd fel

– mondták el kormányilletékesek.

Boris Johnson miniszterelnök pedig azt hangoztatta, hogy az antivirális szerek „fontos szerepet játszhatnak” a normális élethez való visszatérésben.

„Például: ha Önnek pozitív lett a covidtesztje, akkor kaphat egy otthon bevehető tablettát, amely megállítja a vírus terjedését és jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy súlyos betegség alakuljon ki”.

„Vagy, Ön együtt él valakivel, aki pozitív eredményt produkált – akkor Ön néhány napon át szedheti a tablettát, hogy ne betegedjen meg”.

A brit kormányfő ismét dicsérte az oltási programot, amelynek nyomán 33 millió brit kapta már meg az első vakcinadózist. Angliában továbbra is változatlan a menetrend, amelynek tervezett következő lépcsője a beltéri szórakozóhelyek május 17-i megnyitása.

A veszélyesnek és újrafertőzőnek tűnő indiai vírusvariáns miatt ugyanakkor Johnson azt mondta: nem szabad elkényelmesedni.

„Látjuk, mi folyik más országokban, rekordszámú a fertőzött, nem áltathatjuk magunkat azzal, hogy a Covid eltűnt”.

Johnson hozzátette: egyelőre pontosan nem világos, mekkora védelmet nyújtanak a vakcinák, és úgy fogalmazott: „a tudományos vélemények többsége” szerint „valamikor az év során” újabb koronavírus hullám lesz Nagy-Britanniában.

A Financial Times a témában született cikkében idézte Dr. Penny Wardot, a londoni Kings College gyógyszerészeti vendégprofesszorát. Ward azt emelte ki, hogy „az influenza elleni antivirális kezelések csökkentették a kórházak terhelését és haláleseteket akadályoztak meg... hasonló felhasználásuk kritikus fontosságú a pandémia-kezelésben, amikor új, a vakcinákra immunis vírusvariánsok jelenhetnek meg”.

Elmondta még, hogy a potenciálisan használható szerek klinikai kísérletei már folynak.

Az FT azonban megjegyzi, hogy az antivirális szerek utáni kutatás korántsem volt zökkenőmentes. Például a remdesivir nevű szer először ígéretesnek bizonyult, de egy klinikai kísérlet után az Egészségügyi Világszervezet úgy találta, hogy nem javította jelentősen a betegek túlélési esélyeit.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Antivirális akciócsoport a briteknél
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018