eur:
393.82
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Otthon szedhető koronavírus-ellenes szerekkel lassítaná a járványt a brit kormány

A brit kormány „antivirális akciócsoportot” hoz létre. A cél, hogy az év végére olyan gyógyszereket találjanak, amelyekkel otthon is kezelhetővé válik a Covid-19. A vakcinák mellett ez lenne egy újabb fegyver, ami lehetővé tenné hogy a pandémia után az élet visszatérjen a normális kerékvágásba.

Hangzatos szavakkal harangozta be Boris Johnson kormánya, hogy még nagyobbat akar ütni a Covidon. A brit kabinet „szuperlökést” ad az olyan kutatásoknak, amelyek nyomán otthon szedhető, vírusellenes szereket fedeznek fel.

A meghirdetett cél az, hogy akár őszre, de bizonyosan az év végére két hatásos kezelés álljon rendelkezésre – tabletta vagy kapszula formájában. A védőoltások mellett ezek segítségével próbálják visszafogni a fertőzés terjedését és felgyorsítani a betegek gyógyulását.

A készítményeket a pozitív tesztet produkáló vagy a megbetegedett embereknek ajánlják majd fel

– mondták el kormányilletékesek.

Boris Johnson miniszterelnök pedig azt hangoztatta, hogy az antivirális szerek „fontos szerepet játszhatnak” a normális élethez való visszatérésben.

„Például: ha Önnek pozitív lett a covidtesztje, akkor kaphat egy otthon bevehető tablettát, amely megállítja a vírus terjedését és jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy súlyos betegség alakuljon ki”.

„Vagy, Ön együtt él valakivel, aki pozitív eredményt produkált – akkor Ön néhány napon át szedheti a tablettát, hogy ne betegedjen meg”.

A brit kormányfő ismét dicsérte az oltási programot, amelynek nyomán 33 millió brit kapta már meg az első vakcinadózist. Angliában továbbra is változatlan a menetrend, amelynek tervezett következő lépcsője a beltéri szórakozóhelyek május 17-i megnyitása.

A veszélyesnek és újrafertőzőnek tűnő indiai vírusvariáns miatt ugyanakkor Johnson azt mondta: nem szabad elkényelmesedni.

„Látjuk, mi folyik más országokban, rekordszámú a fertőzött, nem áltathatjuk magunkat azzal, hogy a Covid eltűnt”.

Johnson hozzátette: egyelőre pontosan nem világos, mekkora védelmet nyújtanak a vakcinák, és úgy fogalmazott: „a tudományos vélemények többsége” szerint „valamikor az év során” újabb koronavírus hullám lesz Nagy-Britanniában.

A Financial Times a témában született cikkében idézte Dr. Penny Wardot, a londoni Kings College gyógyszerészeti vendégprofesszorát. Ward azt emelte ki, hogy „az influenza elleni antivirális kezelések csökkentették a kórházak terhelését és haláleseteket akadályoztak meg... hasonló felhasználásuk kritikus fontosságú a pandémia-kezelésben, amikor új, a vakcinákra immunis vírusvariánsok jelenhetnek meg”.

Elmondta még, hogy a potenciálisan használható szerek klinikai kísérletei már folynak.

Az FT azonban megjegyzi, hogy az antivirális szerek utáni kutatás korántsem volt zökkenőmentes. Például a remdesivir nevű szer először ígéretesnek bizonyult, de egy klinikai kísérlet után az Egészségügyi Világszervezet úgy találta, hogy nem javította jelentősen a betegek túlélési esélyeit.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×