INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

fülöp herceg

temetés

erzsébet királynő

Kaya Mar képzőművész kezében Fülöp edinburghi hercegről, II. Erzsébet brit királynő férjéről készített alkotásával a windsori kastély előtt 2021. április 17-én, a temetési szertartás napján. A  99 éves korában április 9-én elhunyt Fülöp hercegtől a windsori kastély Szent György-kápolnájában vesznek végső búcsút, majd kívánságának megfelelően a kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezik végső nyugalomra.

Erzsébet királynő: "Egész életemben erőm és támaszom volt."

Egy év hiányzott Anglia uralkodója és a szombaton eltemetett Fülöp herceg 75. házassági évfordulójához.

Ragyogó tavaszi napsütésben, felhőtlen kék ég alatt zajlott le Windsorban II. Erzsébet brit uralkodó kilencvenkilenc éves korában elhunyt férjének, Fülöp edinburghi hercegnek a búcsúztatása és temetése. Két főtémája volt a szertartásnak: egyrészt az, hogy II. Erzsébet királynő példásan szép és sok évtizedes házasság után maradt özvegyen – ha Fülöp herceg megérte volna a százat, akkor jövőre platinalakodalmat, hetvenötödik házassági évfordulójukat ünnepelhették volna –, másrészt a herceg haditengerészeti szolgálatának értékelése: koporsójára tengernagyi díszkardját és tengerészsapkáját helyezték a fehér virágkoszorú mellé.

A szertartás részleteit, magas kort elérve, maga a herceg tervezte meg, még annak a zöld színű katonai Landrover gépkocsinak a tervezésében is részt vett, ami a koporsóját vitte, méltóságteljesen gördülve, különböző fegyvernemek katonáinak a díszkíséretével, s a gyászoló család koronavírus-járvány miatt fekete maszkos és ezáltal még komorabbá tett csoportja által követve, előbb a windsori királyi kastély Szent György kápolnájába, majd a parkjában lévő királyi sírkertbe, a Frogmore Parkba, a koporsó elhantolása végett.

A terv szerint nyolcszázan vettek volna részt a búcsúztatáson, családtagok és méltóságok, de a járvány miatt csak harminc közeli rokon jelenhetett meg. A kastélytól is távol tartották a tömeget.

A kilencvennégy éves II. Erzsébet királynő hajlottan ugyan, de kielégítő egészségben, nem követte gyalog a koporsót, gépkocsija, egy nagy, sötétbordó Daimler udvarhölgye társaságában vitte a kápolnába, ahol egyedül foglalt helyet a bal kéz felőli padsorban, szemben a többi családtagokkal, hogy meghallgassa a windsori káplán és a Canterbury érsek sírbeszédét. Igencsak szomorú látványt nyújtott gyászba öltözve, fekete kalapban, fekete maszkkal az özvegyen maradt uralkodó.

Leszármazottai mind jelen voltak: négy gyermeke, Károly trónörökös, Eduárd, Wessex grófja, András Yorki herceg és Anna hercegnő, továbbá unokái és dédunokái. Egyetlen közeli hozzátartozó hiányzott, a kaliforniai otthonából érkezett Harry herceg hitvese: Megan, Sussex hercegnője, aki újabb gyermekkel várandós és az utazást nem vállalta.

A királyi család életének minden mozzanatára kíváncsiak azt figyelték, még e szomorú szertartás tévéközvetítésekor is, hogy beszél-e egymással a két összekülönbözött királyi unoka: Harry és Vilmos. Harry herceg Megan személyében amerikai nőt választott hitveséül, színes bőrű anya és fehér bőrű apa leányát. Oprah Winfrey amerikai tévésztár interjúvolta meg őket és a brit királyi családról elmarasztalóan nyilatkoztak.

A gyászszertartás során Vilmos és Harry nem beszéltek egymással. De utána látható volt, hogy béketeremtőként, Vilmos herceg hitvese, Kate ereszkedik szóba Harryvel, majd közösen távoznak.

A többórás gyásszertartás megható és szép volt, zenéjét is Fülöp herceg válogatta össze, zsoltárokból és egyházi zeneművekből. A koporsóvivők a Szent György kápolna lépcsőjének egyik pihenőjén megálltak, egyperces országos néma csenddel és főhajtással emlékezett meg Nagy-Britannia népe, uralkodója elhunyt férjéről, a görög és dán királyi ősöktől származó, a később Mountbattenre változtatott német Battenberg családnevű, Filiposz néven görögkeleti vallásban megkeresztelt, de kisgyermek korától Angliában nevelkedett, izzig-vérig angollá lett Fülöp hercegtől.

Erzsébet királynő azt mondta róla: "Egész életemben erőm és támaszom volt."

Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018