INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

joe biden

vállalat

adó

techcég

digitális

Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház Keleti Termében 2021. március 25-én.

Reszkessetek, multik: Joe Biden vállalati adó javaslata

Újfajta globális vállalati adózási tervet ajánl a fejlett országoknak az amerikai Biden-kormányzat. Az elképzelés nyomán a nemzeti kormányok több bevételhez jutnának az adó-minimalizáló multicégektől. Az elnök pedig megemelhetné a hazai vállalati adót, hogy ebből pénzelje fejlesztési terveit.

A világ legnagyobb cégei a helyi vállalati adó alapján adózzanak az olyan országokban ahol aktívan jelen vannak. Ez véget vetne a jelenlegi gyakorlatnak, hogy Európában a nagy multik például az alacsony vállalati adót kivető Írországba „jelentkeznek be” és más államokban aránytalanul keveset fizetnek be a helyi államkasszába.

Ez az amerikai Biden-kormányzat javaslata a világ ipari országait tömörítő OECD-nak. Az alku részeként globális szinten meghatároznák a vállalati adó alsó szintjét. Washington számára ez azért lenne előnyös, mert a többiekkel egyetértésben megemelné a vállalati adószintet és így mások nem tudnának „alávágni”. A befolyó pénzből Joe Biden elnök masszív infrastrukturális fejlesztést tervez hazájában.

A párizsi székhelyű OECD-nek elküldött washingtoni elképzelés vázlatát megszerezte a Financial Times. Az anyagból kiderült, hogy a világ legnagyobb cégei – így az amerikai technológiai óriások – globális profitját adóztatnák, függetlenül attól, hogy fizikailag jelen vannak-e egy adott országban.

Bidenék egy másik reménye az, hogy az alkuajánlattal leállíthatják azt a trendet, hogy egyes országok saját „digitális adóval” sújtják az amerikai technológiai cégeket. Cserébe korlátoznák a multik lehetőségeit az adómérséklésre például úgy, hogy az egyik országban megtermelt profitot olyan helyre mozgatják, ahol jóval alacsonyabb adót kell fizetni utána.

Otthon a Biden-kormányzat arra készül, hogy a következő 15 évben 2,5 billió dollár értékben növeli a vállalati adóbevételeket, hogy ebből finanszírozza meg több mint 2 billió dolláros infrastruktúra-fejlesztési, megújuló energia- és iparfejlesztési terveit.

Az Egyesült Államok azt szeretné elérni, hogy globálisan 21 százalékra emeljék a vállalati adót

– így Bidenék otthon abban a tudatban tolhatnák fel az adókulcsot, hogy nem kéne attól tartaniuk: mások alájuk vágnak.

A Fehér Ház ajánlata továbbá az több európai országnak, hogy ne saját hatáskörben vessenek ki masszív digitális adót az amerikai technológiai cégekre, hanem a vállalati adóalku részeként jussanak hasonló bevételhez a területükön jelenleg kevés adót fizető cégektől.

Az ötletet máris üdvözölte Mario Draghi olasz miniszterelnök, az Európai Központi Bank volt vezetője és a G20-as csoport elnöke. Olaszország egyike volt azoknak az államoknak, amelyek már kivetettek digitális adót az amerikai cégekre.

Közben Írország – ahol 12,5 százalék – a vállalati adó és amely a multik jelenlegi gyakorlatának egyik legnagyobb haszonélvezője, egyelőre nem válaszolt az amerikai ajánlatra.

Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Kapcsolódó hang

Reszkessetek, multik: Joe Biden vállalati adó javaslata
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018