eur:
393.76
usd:
368.42
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Koronavírus-vizsgálathoz vesz mintát egy védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozó egy autósoknak felállított prágai vizsgálati ponton 2021. február 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Csehországban vasárnap véget ér a szükségállapot – de a járvány nem

Tízórás parlamenti vita után a cseh parlament alsóháza nem hosszabbította meg újabb 30 nappal a vasárnap lejáró szükségállapotot. A kormány attól tart, összeomlik a rendkívül leterhelt cseh egészségügy.

Míg Szlovákiában nem okozott problémát a veszélyhelyzet újbóli meghosszabbítása, addig a cseh parlament alsóháza nem hosszabbította meg újabb 30 nappal a vasárnap lejáró szükségállapotot. Andrej Babiš kisebbségi kormánya elvesztette a kommunisták támogatását, az ellenzék pedig egyértelműen nemet mondott a hosszabbításra. Az ellenzék azt állítja, a kormány nem törekszik arra, hogy a járványhelyzet a szükségállapot fenntartása nélkül is kezelhető legyen, a kormány ugyanakkor azt mondja, hogy e nélkül lehetetlen lesz megállítani a járványt.

A 2020. október 5-én kihirdetett szükségállapot immár hatodik meghosszabbítását 30 nappal, azaz március 16-ig, a kisebbségi koalíciós kormány kérte a képviselőháztól. Andrej Babiš miniszterelnök a szükségállapot meghosszabbítását a romló járványhelyzetre való hivatkozással indokolta. Szerinte bizonyos óvintézkedéseket csak a szükségállapot idején lehet elfogadni.

A személyeskedésektől sem mentes vita több mint tíz órán át tartott a cseh parlament alsóházában. Ez idő alatt egyik oldal sem volt hajlandó engedni a másiknak, és kemény kijelentések is elhangzottak.

„Ha így fognak viselkedni, emberek fognak meghalni. Figyelmeztetem az ellenzék vezetőit, hogy a nevüket minden két hétben újra és újra el fogjuk mondani”

– mondta Lubomír Zaorálek kulturális miniszter.

Ján Hamáček belügyi tárcavezető megismételte korábbi kijelentését, miszerint, ha nem sikerül meghosszabbítani a szükségállapotot, összeomlik a rendkívül leterhelt cseh egészségügy, mert a kabinet nem fogja tudni biztosítani a működéséhez szükséges rendkívüli feltételeket, például a katonaság vagy az orvostanhallgatók segítségét. „Ha nem hosszabítjuk meg a szükségállapotot, Csehország úgy kerül be a történelembe, mint egy olyan állam, amely háború idején hajtott végre leszerelést” – mondta a képviselőházban Hamáček.

Az ellenzéki pártok elutasító álláspontjukat azzal indokolták, hogy a kormány a koronavírus-járvány tavaly márciusi kitörése óta gyakorlatilag nem volt hajlandó figyelembe venni az ellenzék véleményét, és

kaotikusan kezelte a pandémiát.

Vít Rakušan, az ellenzéki Polgármesterek és Függetlenek pártjának elnöke felrótta a koalíciós képviselőknek, hogy nem kommunikálnak az ellenzékkel. „Ne hárítsák ránk a felelősséget, azért, ahogy az elmúlt évben kormányoztak, amilyen módon a járványhelyzetet kezelték” – mondta Rakušan.

A szükségállapot vasárnap tehát véget ér az országban, három járásban mégis szigorúbb kijárási korlátozásokat vezettek be mától. A nyugat-csehországi Cheb és Sokolov, valamint az északi Trutnov lakói nem hagyhatják el járásukat és mások sem léphetnek be a területre. A közigazgatási határokon a mozgást rendőrök ellenőrzik. Ezekben a régiókban három–négyszer magasabb a fertőzöttek arány, mint más járásokban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×