eur:
392.61
usd:
365.29
bux:
66594.95
2024. április 26. péntek Ervin
A 2020. november 20-án, a Biontech német biotechnológiai gyógyszercég által közreadott, dátum nélküli képen egy ampulla BNT162b2 elnevezésű, az új típusú koronavírus ellen védelmet nyújtó vakcinát tart a kezében egy ember a németországi Mainzban. Sajtóértesülések szerint ezen a napon a Biontech és a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat a vakcina sürgősségi jóváhagyását kérte az amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyelettől (FDA).
Nyitókép: MTI/Biontech SE/EPA

A szomszédunkban is fölbukkant az új koronavírus-mutáció

Ezen a héten vasárnap máris beolthatják az első személyt a koronavírus elleni vakcinával – közölte a szlovák egészségügyi minisztérium. A tárca arról is tájékoztatott, hogy a Nagy-Britanniában kimutatott új koronavírus-mutáció valószínűleg már eljutott Szlovákiába is. Az országos tesztelési pontokon közben másfél–két órás sorban állás előzi meg a mintavételt.

Pozsonyban több mintavételi ponton is hosszú sorok alakultak ki. A mobil pontok előtt emberek tucatjai várakoznak órákon keresztül. „Már három órája várakozunk itt. Először egy másik helyen próbálkoztunk, de ott olyan hosszú sor volt, hogy inkább átjöttünk ide szerencsét próbálni” – mondta az egyik tesztelésre várakozó nő.

Az egészségügyi minisztérium a mintavételi pontok számának növelését nem tervezi. „Szlovákiában körülbelül 250 mobil mintavételi pontunk van, ahol ingyenesen folyik az antigénes tesztelés és további több tucat mintavételi pont van, ahol PCR-tesztelést végzünk. Elképzelésünk szerint újév után új felhívást teszünk közzé, mely szerint a mobil mintavételi pontok a nyilvánosság számára a hét végéken és ünnepnapokon is elérhetők lennének” – mondta Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője.

A magánlaboratóriumok jelezték, hogy december 24-én és 25-én, valamint január 1-jén nem folytatnak tesztelést, a rendkívüli érdeklődés miatt azonban a karácsony előtti napon mintegy 100 további ponton tették lehetővé a részvételt. „Növeltük a kapacitást, tekintettel voltunk a kliensek igényeire, akik a karácsonyi ünnepek alatt szeretnék leteszteltetni magukat” – nyilatkozta Diana Madarászová, a Medirex laboratórium szóvivője.

Az oltóanyagot gyártó Pfizer társaság első két hűtőládája, benne 9750 új koronavírus elleni oltással december 26-án, szombaton érkezik meg Szlovákiába az Európai Bizottsággal közösen kidolgozott elosztási tervvel összhangban.

Vasárnap máris beolthatják az első személyt,

közölte az egészségügyi minisztérium, de azt egyelőre nem árulta el a tárca, hogy ki lesz az első, akit beoltanak az országban, és azt sem, hogy erre hol kerül sor.

Az első körben az egészségügyben dolgozók, a szociális otthonok alkalmazottai, illetve a létfontosságú infrastruktúrában dolgozók kaphatják meg. Másodikban következnek a szociális otthonok kliensei, a 65 év feletti páciensek és a krónikus betegek. A harmadik körben azok kaphatják meg az oltóanyagot, akik a fertőzés szempontjából nagy rizikónak vannak kitéve, a negyedikben pedig minden 18 év feletti állampolgár.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter a közösségi hálón közben arról is tájékoztatott, hogy a Nagy-Britanniában kimutatott

új koronavírus-mutáció valószínűleg már eljutott Szlovákiába is,

ezért a szigetországból hazaérkezők esetében szigorúbban ellenőrzik a karanténintézkedések és a tesztelési kötelezettség betartását. „Tekintettel arra, hogy a lakosság nem kis része ingázik Anglia és Szlovákia között, valószínű, hogy a koronavírus új mutációja már jelen van Szlovákiában” – állapította meg a miniszter, hozzátéve: a szlovák görbe nagyon hasonló az angliai fertőzött területek görbéjéhez.

Krajčí szerint Szlovákia összes jelentősebb laboratóriumában képesek kimutatni a PCR-mintákból a koronavírus új, fertőzőbb változatát, sőt, az antigén tesztek is kiszúrhatják a mutálódott vírust. Hozzátette: az új variáns magas reprodukciós száma miatt 40 százalékkal nehezebb küzdeni ellene, mint az eredeti típus ellen. A betegség lefolyása ugyanakkor nagyon hasonló a mutálódott vírus esetében is. A miniszter utalt rá, hogy a lakosság teljes megfertőződése fenyeget, aminek következtében összeomolhat a szlovák egészségügyi ellátórendszer.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×