eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Pozsony, 2019. november 10.A pozsonyi vár és a Szent Márton-dóm (j) 2019. november 10-én.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

Az összeomlás szélére sodródtak a szlovákiai kórházak

Drámai hangvételű nyílt levelet fogalmazott meg a szlovák tisztifőorvos, melyben leírja, hogy az összeomlás szélére sodródtak a szlovákiai kórházak. Peter Pellegrini korábbi miniszterelnök szerint az ilyen levelek azért születnek, mert a kormány elpazarolta a nyarat, a járvánnyal egyáltalán nem foglalkozott, a második hullámra való felkészülést pedig büntetendő módon elhanyagolta.

„A szlovákiai kórházak és az egészségügyi dolgozók ezekben a napokban vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve a járványhelyzet egész ideje alatt, és a kilátások egyáltalán nem jók. Sok kórház már most az összeomlás szélére sodródott. A regionális közegészségügyi hivatalok is nagy nyomás alatt állnak, melyek a járványhelyzet kezdetétől fáradhatatlanul nyomon követik, hogy a pozitív személyek kikkel kerültek kapcsolatba” – ezt nyílt levélben közölte a szlovák tisztifőorvos a karácsonyi ünnepek előtt.

Ján Mikas lesújtó hangnemben megjegyezte, hogy a helyzet nem teszi lehetővé a luxust. A nyílt levélben úgy fogalmazott,

„ha a következő napokban egyetlen új eset sem lenne, az orvosaink, nővéreink és a többi egészségügyi alkalmazott ezt még hetekig nem érezné meg”.

Rámutatott: az egészségügyi dolgozók és az epidemiológusok végtelen áldozatvállalása, kimerültsége, frusztrációja, nem egyszer kétségbeesése és dühe ugyanakkor valós dolog. Ezért Mikas arra kéri az embereket, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy meg legyenek teremtve az életmentés körülményei.

Politikai meggyőződéstől függetlenül, és arra való tekintet nélkül, hogy kinek mi a véleménye a járvány terjedéséről és a járványhelyzet kezeléséről, összefogásra szólította fel Szlovákia lakosait. Arra figyelmeztetett, hogy az emberek tartsák tiszteletben a meglévő szabályokat, és ok nélkül ne éljenek a kivételekkel.

Peter Pellegrini korábbi miniszterelnök – aki maga is elkapta a koronavírust – ugyancsak borúlátó. Azzal vádolja a Matovič-kormányt, hogy a nyári időszakban a járvánnyal egyáltalán nem foglalkozott, a második hullámra való felkészülést pedig büntetendő módon elhanyagolta. Szerinte ezt az bizonyítja, hogy szeptemberben, vagyis fél évvel azután, hogy a járvány megjelent Szlovákiában, az Állami Tartalékalap raktárai csak 16 százalékban voltak feltöltve.

Pellegrini az Állami Számvevőszék vizsgálatára hagyatkozott, amely megállapította, hogy az állami intézmények a koronavírusnak nemcsak az első, hanem a második hullámára sem voltak felkészülve. Peter Pellegrini azt állítja, hogy amikor az új típusú koronavírus elkezdett terjedni Európában, az ő kormányának csak néhány hete volt a felkészülésre, márciusban pedig jött a kormányváltás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×