eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Gyászolók mécseseket gyújtanak az áldozatok emlékére a nizzai Notre-Dame-bazilikánál 2020. október 29-én. Brahim Ausszaui 21 éves tunéziai bevándorló a reggeli órákban késsel támadt a bazilikában tartózkodó három emberre, egy idős nőt lefejezett, a sekrestyést és egy másik nőt halálosan megsebesített.
Nyitókép: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Nizzai terror – A volt maláj miniszterelnök sokkoló üzenetet küldött

Nemzetközi vezetők együttérzésüket fejezték ki Franciaországnak a nizzai terrortámadás miatt. Két hét alatt ez volt a második iszlamista szélsőséges gyilkosság az országban.

Emmanuel Macron francia elnök szerint hazája „támadás alatt áll, de nem adja meg magát a terrornak” az intolerancia elleni harcban.

A három ember halálát követelő támadás nyomán – melyben a merénylő lefejezett egy nőt – a világ vezetői együttérzésüket fejezték ki a franciáknak.

„Az áldozatokra és családjukra gondolunk, Nagy-Britannia vállvetve áll ki Franciaország mellett a terror és az intolerancia ellenében” – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök, aki másfelől a halászatról vitázik Macronnal a brexit utáni kereskedelemről szóló tárgyalásokon.

Ferenc pápa azt mondta, gyászol, mert a támadás „halált osztott az ima és vigasz otthonában”

– ezzel utalt arra, hogy a támadó egy templomban követte el tettét.

„Imádkozom az áldozatokért, a családjukért, a szeretett francia népért, hogy jóval válaszoljanak a gonoszra” – tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök azt mondta, az Egyesült Államok kiáll legrégebbi szövetségese mellett.

Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy „Németország szolidáris a franciákkal ezekben a nehéz órákban.”

Arab és iszlám vezetők is elítélték a gyilkosságokat és azt mondták:

világos választóvonal van vallásuk, és ama erőszakos tettek között, amelyekről a támadó azt állította, hogy a vallást akarja megvédeni.

Elítélte a támadást a török külügyminisztérium is, annak ellenére, hogy Erdogan elnök a francia termékek bojkottjára hívott fel, és sértegette Macront, mert az a szólászszabadságra utalva kiállt a muszlimokat sértő Mohamed-karikatúrák mellett. Ezeket mutatta be diákjainak a két hete egy ugyancsak iszlámista szélsőséges által lefejezett francia tanár.

Még Irán is bírálta a támadást, Mohamad Zsavad Zarif külügyminiszter azt mondta: a békét nem lehet gonosz provokációval elérni.

Aki nem állt be a sorba, az a korábbi, ellentmondásos megjegyzéseiről ismert Mahatir Mohamed volt maláj miniszterelnök volt. Ő így fogalmazott:

a muszlimoknak joguk van többmillió franciát megölniük.

Mahatir a Twitteren több posztban osztotta meg véleményét a nyugat és az iszlám világ közötti kulturális összecsapásokat emlegetve. Elítélte Macron francia elnököt, amiért az iszlámhoz kötötte a csütörtöki gyilkosságokat. Ekkor jegyezte meg, hogy „a muszlimoknak joguk van dühösnek lenni és többmillió franciát megölni a múlt mészárlásai miatt” – a posztot később törölték a Twitterről.

Azt is írta, hogy a muszlimok általában nem alkalmazták a szemet-szemért elvet és a franciáknak sem kellene. „Mivel ön az összes muszlimot és a vallást vádolta azért, amit egy dühös ember tett, a muszlimoknak joga van megbüntetni a franciákat” – mondta.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök „abszurdnak és gyomorforgatónak” nevezte Mahatir megjegyzéseit.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×