eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Emmanuel Macron francia elnök (b) és Christian Estrosi, Nizza polgármestere (j) a késes támadás helyszínén, a nizzai Notre-Dame-bazilikánál, ahol egy férfi késsel megölt három embert, egyiküket le is fejezte 2020. október 29-én. Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a támadást követően.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Eric Gaillard

Emmanuel Macron a nizzai merénylet után: Franciaországot támadták meg

Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a csütörtöki nizzai támadást követően - jelentette be Jean Castex francia miniszterelnök, hozzátéve, hogy a kormány határozott és könyörtelen választ ad a "gyáva és barbár" tettre.

A hatályos szabályok szerint az intézkedés addig maradhat érvényben, amíg véget nem ér a válság. Ez a készültségi szint lehetővé teszi a rendkívüli erőforrások mobilizálását a közvetlen terrorfenyegetettség elhárítása érdekében.

A kormányfő elmondta: péntek délelőtt összeül a védelmi tanács Emmanuel Macron francia elnök vezetésével.

Csütörtökön a nizzai Notre-Dame-bazilikában egy férfi késsel megölt három embert, egyiküket le is fejezte. A támadásban hatan megsebesültek. Az ügyben a terrorellenes ügyészség nyomozást indított, a támadót meglőtték, miközben elfogták, ezért kórházba került. Az AFP francia hírügynökség rendőri beszámoló alapján azt írta: egy férfival és egy nővel a templomban végzett a támadó, a harmadik áldozat, egy nő pedig egy közeli bárban keresett menedéket, de belehalt súlyos sebeibe. Azóta kiderült, hogy egy szemtanú riasztotta a rendőrséget egy, a város által kiépített speciális védelmi rendszeren.

Nem sokkal később a rendőrök Avignon közelében agyonlőttek egy férfit, aki lőfegyverrel fenyegetett járókelőket az utcán.

Mindkét esetben iszlamista indíttatást sejtenek a háttérben. Beszámolók szerint a nizzai merénylő azt kiabálta, hogy "Allah akbar", sőt még az orvosi ellátása alatt is ezt ismételgette.

A muszlimok csütörtökön ünneplik Mohamed próféta születésének évfordulóját.

Macron: Franciaországot támadták meg

Franciaországban délután harangszóval emlékeznek az áldozatokra.

Emmanuel Macron francia elnök a helyszínre érkezett és rendőri vezetőkkel egyeztetett a történtekről. Elítélte a merényletet, azt mondta, az országra iszlamista terrorista támadt.

"Egyértelmű, hogy Franciaországot támadták meg" - mondta elnök, kitérve arra, hogy a nap folyamán több őrizetbe vétel történt, és megsebesítették a szaúd-arábiai Dzsiddában működő francia konzulátus egyik őrét.

Nem engedünk semmit a francia értékekből, mindenekelőtt a hinni vagy nem hinni szabadságából - hangsúlyozta Macron. Az elnök egységre szólította fel az országot, és arra, hogy ne engedje a terror szellemének.

Az államfő ígéretet tett arra, hogy megvédelmezik a francia területen lévő fontos imahelyeket - közöttük a templomokat -, iskolákat,

és az Őrszem (Sentinelle) terrorellenes keretében eddigi 3000-ről 7000-re növelik az ezen létesítmények védelmére felvonultatott katonák létszámát, tekintettel a vasárnapi mindenszentek ünnepére.

Pénteken ülésezik a védelmi tanács, amelyben új intézkedéseket hoznak.

A támadás ügyében a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot terrorista indíttatásból elkövetett gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt.

Az InfoRádióban Tálas Péter elmondta: az egyéni támadások megakadályozása, leleplezése nagyon nehéz feladat, a hatóságoknak most a szakértő szerint az a "szerencséje", hogy a gyanúsított életben maradt, ki lehet faggatni. A döntő kérdés hasonló esetek felderítésekor az, hogy az elkövető a hatóságok, belügyi szervek látókörébe került-e már korábban, valamint hogy a közösségi oldalakon volt-e aktivitása a cselekményével kapcsolatban - ez utóbbi ugyanis gyakori a jellemzően az interneten radikalizálódó embereknél.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője arra is utalt, hogy Emmanuel Macron francia elnök többek között egy büntethetőséget is lehetővé tevő új szabályozással is fel kíván lépni azok ellen a közösségek ellen, amelyekben radikalizálódnak a későbbi elkövetők. Ebben jelentős szerepük van különböző muzulmán köröknek, amelyeken belül nagy számban fordulnak elő – Franciaországban, Nagy-Britanniában is – szélsőséges prédikátorok és a radikalizálódást elősegítő szélsőséges vezetők.

Címlapról ajánljuk
A közel-keleti konfliktusból is könnyen lehet világháború - mondta Menczer Tamás

"A közel-keleti konfliktusból is könnyen lehet világháború" - mondta Menczer Tamás

Magyarország békéjének, biztonságának és békepártiságának megőrzése folyamatos küzdelem - jelentette ki a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, amelyben a közel-keleti háború veszélyeiről is beszélt.

Precedens értékű ítélet: Svájcban életveszélybe sodorják az idős nőket

Példa nélküli ítéletet hozott az Emberi Jogok Európai Bírósága (ECHR), amikor helyt adott 2500, 70 évnél idősebb svájci nő keresetének. A keresetük szerint kormányuk nem tett eleget a klímaváltozás elhárításáért és „gyenge fellépése alapvető emberi jogokat sért”. A döntés megnyitja az utat hasonló perek előtt más európai országokban is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán rakéták százait zúdította Izraelre, az Egyesült Államok is beavatkozott a támadásba – Híreink a Közel-Kelet újabb háborújáról

Irán rakéták százait zúdította Izraelre, az Egyesült Államok is beavatkozott a támadásba – Híreink a Közel-Kelet újabb háborújáról

Szombaton megindult a Irán beígért támadása Izrael ellen. Az offenzívában rakéták százait indították a zsidó állam területe ellen, ám azokat a légvédelem semlegesítette. Teherán bejelentette, hogy a több mint 200 drónt és rakétát lőttek ki, ezzel pedig az ügyet lezártnak tekintik. Nem ért ezzel egyet a jeruzsálemi vezetés, amely megtorlásról beszél. Az Egyesült Államok is hozzájárult a támadás elhárításához, több eszközt is kilőttek a Jordánia valamint Szíria felett. Cikkünk folyamatosan frissül a legfrissebb eseményekkel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 14. 15:23
×
×
×
×