INFORÁDIÓ
2021. március 1. hétfő
Albin

nagy-britannia

covid-19

karantén

boris johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. április 30-án. Johnson kijelentette, hogy Nagy-Britannia túljutott az új típusú koronavírus okozta járvány tetőzésén.

Boris Johnson megjelent a parlamentben és felkavarta az állóvizet

Hétfőn enyhíthetik a brit karantén-szabályokat. Erre utalt Boris Johnson miniszterelnök, aki vasárnap mondja majd a részleteket. Közben az Angol Központi Bank arra számít, példátlan recesszió sújtja idén a brit gazdaságot.

Bár immár a világ második és Európa legmagasabb Covid-19 halálozási statisztikáját érték el, a britek is szeretnék maguk mögött hagyni a gazdaságot bénító karantént.

Úgy tűnik, hétfőn jön is valamiféle lazítás – legalábbis ezt sejtette a betegsége óta először a parlamentben megjelent Boris Johnson.

A miniszterelnök ismét elővette bohém énjét, amikor a magyarra talán „karanténtalanítás”-ként fordítható szóval utalt arra, hogy mi következhet.

Mit hozhat a brit karanténlazítás?

Megindult a spekuláció, hogy az emberek a jövő héttől több időt tölthetnek majd a szabadban és hogy fokozatosan vissza lehet majd térni a munkahelyekre, de úgy, hogy valamiféle fizikai távolságtartás fennmaradjon a munkatársak között.

A brit kormány csütörtökre tervezte be a karantén felülvizsgálatát, de Johnson azt mondja: még mindig folynak be adatok és ezért akar a hétvégén a nyilvánosság elé állni. A parlament pedig egy későbbi időpontban számoltathatja el őt és a kormányt – mondta.

A Guardian című lap tudósításában ezt úgy értelmezte, hogy a kormányfő el akarja kerülni a jövő heti parlamenti fellépést. A munkáspárti ellenzék azonban világossá tette, elvárják, hogy hétfőn a Ház előtt tegyen nyilatkozatot.

Kérdőre vonták: miért vezetnek a britek a szomorú statisztikában?

A szerdai miniszterelnöki kérdések órájában Keir Starmer ellenzéki vezérnek válaszolva Johnson ígéretet tett, hogy megduplázzák a napi koronavírus-tesztek számát, és hogy május végére 200 ezer vizsgálatot végeznek majd el naponta.

Starmer nekiszegezte azt a kérdést is:

„hogyan történhetett meg, hogy mintegy 30 ezer ember halt meg a szigetországban a Covid-19 betegségben, meghaladva az olasz, francia és a spanyol halálozási arányt?”

Johnson ezúttal nem harcos hangnemben válaszolt, hanem azt mondta: az ellenzéki vezérnek igaza van, hogy felhívja a figyelmet a lesújtó hazai, de emellett a nemzetközi statisztikára is. Ugyanakkor egyelőre nincs elég adat a nemzetközi statisztikával való összehasonlításhoz” - mondta még.

Jön a biciklisek "aranykora"

Egy volt miniszter kérdésére, hogy eléri-e a londoni főpolgármesternél, hogy rövid időn belül mindenki számára megnyissák a fővárosi metrót, azt mondta, hogy a közlekedési rendszer biztonsága lesz a cél. Majd hozzátette, hogy szerinte küszöbön áll „a kerékpározás aranykora”.

Sötét jóslat a központi banktól

Csütörtök délelőttre viszont elfogyott a kincstári optimizmus – legalábbis a Bank of England részéről. Az Angol Központi Bank olyan prognózist tett közzé, amely szerint a koronavírus-járvány pusztító csapással járt:

az idén 14 százalékkal zsugorodhat a brit gazdaság.

Számokra lefordítva ez 300 milliárd font veszteség, azaz minden brit család 9 ezer fontot veszít évente, ami az amúgy igen drágának tartott éves egyetemi tandíjhoz közelítő összeg.

Ennek nyomán a monetáris tanács 0,1 százalékon hagyta az irányadó brit kamatlábat – ami a bank 325 éves története során a legalacsonyabb szint. A napokban a kormány azt is jelezte: kezd kifogyni az a keret, amiből folyósítják a kényszerszabadságra küldött brit dolgozók fizetésének 80 százalékát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Londoni kormányfői rezidencia/Andrew Parsons
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018