eur:
393.1
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. április 30-án. Johnson kijelentette, hogy Nagy-Britannia túljutott az új típusú koronavírus okozta járvány tetőzésén.
Nyitókép: MTI/EPA/Londoni kormányfői rezidencia/Andrew Parsons

Boris Johnson megjelent a parlamentben és felkavarta az állóvizet

Hétfőn enyhíthetik a brit karantén-szabályokat. Erre utalt Boris Johnson miniszterelnök, aki vasárnap mondja majd a részleteket. Közben az Angol Központi Bank arra számít, példátlan recesszió sújtja idén a brit gazdaságot.

Bár immár a világ második és Európa legmagasabb Covid-19 halálozási statisztikáját érték el, a britek is szeretnék maguk mögött hagyni a gazdaságot bénító karantént.

Úgy tűnik, hétfőn jön is valamiféle lazítás – legalábbis ezt sejtette a betegsége óta először a parlamentben megjelent Boris Johnson.

A miniszterelnök ismét elővette bohém énjét, amikor a magyarra talán „karanténtalanítás”-ként fordítható szóval utalt arra, hogy mi következhet.

Mit hozhat a brit karanténlazítás?

Megindult a spekuláció, hogy az emberek a jövő héttől több időt tölthetnek majd a szabadban és hogy fokozatosan vissza lehet majd térni a munkahelyekre, de úgy, hogy valamiféle fizikai távolságtartás fennmaradjon a munkatársak között.

A brit kormány csütörtökre tervezte be a karantén felülvizsgálatát, de Johnson azt mondja: még mindig folynak be adatok és ezért akar a hétvégén a nyilvánosság elé állni. A parlament pedig egy későbbi időpontban számoltathatja el őt és a kormányt – mondta.

A Guardian című lap tudósításában ezt úgy értelmezte, hogy a kormányfő el akarja kerülni a jövő heti parlamenti fellépést. A munkáspárti ellenzék azonban világossá tette, elvárják, hogy hétfőn a Ház előtt tegyen nyilatkozatot.

Kérdőre vonták: miért vezetnek a britek a szomorú statisztikában?

A szerdai miniszterelnöki kérdések órájában Keir Starmer ellenzéki vezérnek válaszolva Johnson ígéretet tett, hogy megduplázzák a napi koronavírus-tesztek számát, és hogy május végére 200 ezer vizsgálatot végeznek majd el naponta.

Starmer nekiszegezte azt a kérdést is:

„hogyan történhetett meg, hogy mintegy 30 ezer ember halt meg a szigetországban a Covid-19 betegségben, meghaladva az olasz, francia és a spanyol halálozási arányt?”

Johnson ezúttal nem harcos hangnemben válaszolt, hanem azt mondta: az ellenzéki vezérnek igaza van, hogy felhívja a figyelmet a lesújtó hazai, de emellett a nemzetközi statisztikára is. Ugyanakkor egyelőre nincs elég adat a nemzetközi statisztikával való összehasonlításhoz” - mondta még.

Jön a biciklisek "aranykora"

Egy volt miniszter kérdésére, hogy eléri-e a londoni főpolgármesternél, hogy rövid időn belül mindenki számára megnyissák a fővárosi metrót, azt mondta, hogy a közlekedési rendszer biztonsága lesz a cél. Majd hozzátette, hogy szerinte küszöbön áll „a kerékpározás aranykora”.

Sötét jóslat a központi banktól

Csütörtök délelőttre viszont elfogyott a kincstári optimizmus – legalábbis a Bank of England részéről. Az Angol Központi Bank olyan prognózist tett közzé, amely szerint a koronavírus-járvány pusztító csapással járt:

az idén 14 százalékkal zsugorodhat a brit gazdaság.

Számokra lefordítva ez 300 milliárd font veszteség, azaz minden brit család 9 ezer fontot veszít évente, ami az amúgy igen drágának tartott éves egyetemi tandíjhoz közelítő összeg.

Ennek nyomán a monetáris tanács 0,1 százalékon hagyta az irányadó brit kamatlábat – ami a bank 325 éves története során a legalacsonyabb szint. A napokban a kormány azt is jelezte: kezd kifogyni az a keret, amiből folyósítják a kényszerszabadságra küldött brit dolgozók fizetésének 80 százalékát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×