eur:
387.47
usd:
359.85
bux:
69254.58
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Arcmaszkot viselő anatómiai csontváz egy londoni gyógyászati segédeszköz-szaküzletben 2020. március 2-án. Boris Johnson brit miniszterelnök rendkívüli ülést hívott össze a koronavírus-járvány elleni intézkedések elrendelése céljából.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Koronavírus - Aggasztó körülmények az első szigetországi halálozás körül

Nem lesznek üres polcok a koronavírus miatt az üzletekben – ezt állította a brit egészségügyi miniszter. A szigetországban meghalt a fertőzés első áldozta, miközben a kormány akcióterve értelmében a fertőzés elszigetelése helyett immár a tetőzés késleltetése a fő cél.

Bár a héten már sok brit üzletben elfogyott a kézmosó és néhol a liszt is és alig maradt wc-papír, de a brit kormány szerint nem lesz hiány a szupermarketekben a koronavírus fertőzés nyomán.

Erről beszélt Matt Hancock egészségügyi miniszter amikor egy állampolgár a BBC egyik vitaműsorában elmondta neki: nem talált a boltban paracetamolt és tésztát.

"Nincs szükség a pánikvásárlásra, a kormánynak készletei vannak a legfontosabb cikkekből,

teljességgel bizonyosak vagyunk benne, hogy nem lesz gond. Együttműködünk a szupermarketekkel, hogy a magukat elszigetelő emberek hozzájussanak az élelmiszerekhez és más cikkekhez” – mondta a miniszter.

Közben a szigetországban tovább emelkedett a fertőzöttek száma és csütörtökön már elérte a 116-ot. A britek emellett beszámoltak az első hazai halálesetről: Reading városban egy korábbi betegségekkel küzdő, 70-es éveiben járó nő belehalt a fertőzésbe.

Ami az esetben aggasztó lehet:

az idős nő Nagy-Britanniában kapta el a fertőzést, de úgy, hogy információk szerint nem volt kapcsolatban más fertőzöttel, bár gyakran kezelték kórházban.

Boris Johnson miniszterelnök részvétét fejezte ki, miközben próbálta nyugtatni a közvéleményt, mondandójába beleszőtte, hogy a kormányzati akcióterv immár a második szakaszába lépett. Azaz, a fertőzés visszaszorítása helyett most már azon dolgoznak, hogy a tavasz végén vagy nyáron tetőzzön a hullám.

A magyarázat szerint ezzel az a cél, hogy csökkentsék az egészségügyi szolgálatra nehezedő nyomást (mert tavasszal-nyáron kevesebb a felső légúti megbetegedés), időt adjanak a vakcina kidolgozására és olyan helyzetet idézzenek elő, amikor a melegebb időjárás miatt kevésbé tud terjedni a vírus.

Chris Whitty professzor, a brit tisztifőorvos azt mondta, hogy

a brit egészségügy egy rövid ideig hatalmas nyomás alá kerülhet.

Mindez akkor történik, amikor a brexit miatt már elvándorolt több ezer európai dolgozó és nővér, aki a brit egészségügyi szolgálatban dolgozott és ahol most több ezer állás betöltetlen.

Chris Whitty hozzátette, az enyhe tünetekkel rendelkező embereknek kényelmesebb és biztonságosabb otthon elszigetelni magukat, mint kórházba menni. Akiknek viszont kórházba kell mennie, azt kórházba viszik majd.

Az otthonmaradók száma megugorhat, mert a brit kormány közölte:

bárki, aki olaszországi – és nemcsak észak-olaszországi - útja után tüneteket mutat, izolálja magát.

A brit kormány egyelőre vonakodik attól, hogy iskolákat zárjon be, mivel a vírus a gyermekekre kevésbé veszélyes, vagy attól, hogy megtiltsa a nagyobb rendezvényeket.

Az angol Premier Liga futballmeccsein a játékosok már nem foghatnak kezet és nem szelfizhetnek a drukkerekkel, viszont a hatóságok szerint a zárt stadionok csak azt eredményeznék, hogy a szurkolók a pubokban terjesztenék egymás között a fertőzést.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×