eur:
392.81
usd:
366.15
bux:
66822.17
2024. április 25. csütörtök Márk
A 2020. február 6-én közreadott képen védőruházatot viselő egészségügyi dolgozó fogadja a Vuhanban nemrégen felépített ideiglenes kórházba érkező koronavírussal fertőzött betegeket február 5-én. A koronavírus okozta fertőzés következtében Kínában 28 ezerre nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, és 563-an haltak meg. A Kínán kívüli országokban összességében legalább 240-en betegedtek meg, és ketten meghaltak.
Nyitókép: MTI/AP/Chinatopix

Kétszázezer eurót ad a közösbe Szlovákia a koronavírus megfékezésére

Mintegy 67 millió forintnak megfelelő összeget hagyott jóvá a szlovák kormány az Egészségügyi Világszervezet számára hozzájárulásként a koronavírus-járvány megfékezéséhez

A kabinet azt is lehetővé teszi, hogy a héten leszállhasson a pozsonyi repülőtéren egy Kínából érkező gép, amely szigorú biztonsági és higiéniai intézkedések mellett a Szlovákia által nyújtott humanitárius segítséget is elszállíthatja. A gép azonban csak azzal a feltétellel szállhat le, hogy a személyzet nem hagyja el a fedélzetet.

A 200 ezer eurós összeg nagyságáról a pénzügyminisztérium és a külügyminisztérium állapodott meg egymással. Ladislav Kamenický szlovák pénzügyminiszter elmondta, olyan megoldásra volt szükség, amelyet lehetővé tesz az ország anyagi helyzete, ugyanakkor valós segítséget jelent.

"Biztos, hogy lesznek ennél nagyobb felajánlások is, de a hozzájárulásunk mutatja a segítő szándékunkat"

– fogalmazott a pénzügyi tárca vezetője, hozzátéve, hogy ekkora összeget nem probléma elkülöníteni a költségvetésben.

A kormány anyagi támogatása mellett több szlovák vállalat is felajánlotta segítségnyújtását. A 9 millió lakosú Hangcsou városának gyűjtöttek össze egészségügyi eszközöket. A humanitárius segélycsomagért érkező kínai repülőgép azonban csak szigorú biztonsági és higiéniai intézkedések mellett szállhat le a pozsonyi Milan Rastislav Štefánik repülőtéren. Peter Pellegrini miniszterelnök kijelentette,

a gép csak abban az esetben landolhat, ha a személyzet nem hagyja el a fedélzetet, és a kötelező éjszakai pihenőt nem a reptéri hotelben, hanem a gépen töltik.

Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter úgy nyilatkozott, őrizni fogják a gépet a pihenőidő alatt, nehogy valaki véletlenül kijusson a reptér területére. A szállítmányt a reptér szlovák alkalmazottai teszik majd fel a gépre, közben pedig egészségügyi védőmaszkot fognak viselni.

Felmerült az is, hogy a Sanghajból érkező repülőgép ne Pozsonyban, hanem valamelyik közeli katonai reptéren szálljon le, de azok kifutópályája nem elég hosszú a biztonságos leszálláshoz. Egyelőre kérdéses, hogy a kínaiak elfogadják-e a szlovák kormány feltételeit. Ha igen, akkor pénteken érkezhet meg a gép Pozsonyba, majd onnan repülne vissza Pekingbe.

A koronavírusról korábbi cikkeinket ITT találja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×