INFORÁDIÓ 
2018. november 15. csütörtök
Albert, Lipót

szlovákia

andrej kiska

pohoda

hatalomátvétel

Kiska: hatalomátvételre van szükség Szlovákiában

Kiska: hatalomátvételre van szükség Szlovákiában

Hatalomátvételre van szükség ahhoz, hogy a politikába tisztességes, becsületes, rátermett emberek kerüljenek – jelentette ki a hétvégén Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök Szlovákia legnagyobb könnyűzenei fesztiválján, a Pohodán. A jövőre lejáró mandátuma meghosszabbítására nem készül az államfő, azt azonban elárulta, hogy nem akar kivonulni a politikából, és aktív szerepet fog vállalni a tisztességes Szlovákia megteremtésében.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök egyelőre nem árulja el, hogy képzeli el a politikai jövőjét. A Trencsénben megrendezett Pohoda fesztiválra ellátogató államfő egy pódiumbeszélgetésen nem adott választ arra a kérdésre, hogy saját pártot szeretne-e létrehozni, vagy egy olyan tömörülést, amelyik ernyőszervezetként több erőt is egybefogna. Kiska korábban már bejelentette, hogy nem akar ismét elnök lenni. A hétvégén pedig csupán annyit közölt, hogy három vagy négy elnökjelölt támogatására lenne hajlandó. Robert Mistrík, Zuzana Čaputová, František Mikloško vagy Marián Čaučík azok a személyek, akiket jó jelöltnek tart. Az államfő abban bízik, hogy a felsoroltak a végén megegyeznek egy közös jelöltben.

"Utoljára járok a Pohodán elnöki minőségemben, de a politikai életben továbbra is aktív maradok - szögezte le előadásában Kiska. - Meg kell változtatnunk Szlovákia politikai térképét, vissza kell adnunk Szlovákiának azt, amit megérdemel. Hiszek benne, hogy sikerül, de ehhez át kell venni a hatalmat, ez a mi feladatunk, ezt kell tennünk.”

Az elnök elismerte, hogy egyeztetett azokkal a politikai pártokkal, amelyeknek osztja az értékrendjét, és azokkal az emberekkel is, akikről úgy gondolja, hogy helyük lenne a szlovák politikai palettán. Ezzel kapcsolatban leggyakrabban a Miroslav Beblavý-féle Spolu (Együtt) nevezetű tömörülést és a Progresívne Slovenskót (Progresszív Szlovákia) emlegetik. A pódiumbeszélgetést vezető újságíró megjegyezte, érzése szerint az államfő valamilyen formáció keretében egyesít majd néhány pártot, Andrej Kiska azonban nem reagált a felvetésre.

Az elnök a fesztiválon találkozott a február végén meggyilkolt oknyomozó újságíró és párja szüleivel is. Andrej Kiska beszédében elmondta, átérzi a meggyilkolt fiatalok szüleinek helyzetét, mert a mai napig nem tudják, ki gyilkolta meg a gyermekeiket. Egyben kijelentette, a gyilkosság és az azt követő tavaszi tüntetéshullám volt az, ami miatt úgy döntött, hogy az elnöki funkció letelte után sem távozik a politikából

Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Kapcsolódó hang

Kiska: hatalomátvételre van szükség Szlovákiában
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018