INFORÁDIÓ 
2020. január 19. vasárnap
Márió, Sára

szlovákia

andrej kiska

pohoda

hatalomátvétel

Pozsony, 2018. március 4.Andrej Kiska szlovák államfő sajtótájékoztatót tart Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró meggyilkolásával kapcsolatban Pozsonyban 2018. március 4-én. A kormány mélyreható átalakítását vagy előrehozott választás kiírását javasolta Kiska, mondván, hogy ez megoldás a Kuciak meggyilkolása miatt kialakult súlyos politikai válságra. A 27 éves Kuciak és élettársa holttestét február 25-én találták meg a szlovákiai Nagymácséd (Velka Maca) falubeli otthonukban. A párt agyonlőtték, a bűntényt feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Kiska: hatalomátvételre van szükség Szlovákiában

Hatalomátvételre van szükség ahhoz, hogy a politikába tisztességes, becsületes, rátermett emberek kerüljenek – jelentette ki a hétvégén Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök Szlovákia legnagyobb könnyűzenei fesztiválján, a Pohodán. A jövőre lejáró mandátuma meghosszabbítására nem készül az államfő, azt azonban elárulta, hogy nem akar kivonulni a politikából, és aktív szerepet fog vállalni a tisztességes Szlovákia megteremtésében.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök egyelőre nem árulja el, hogy képzeli el a politikai jövőjét. A Trencsénben megrendezett Pohoda fesztiválra ellátogató államfő egy pódiumbeszélgetésen nem adott választ arra a kérdésre, hogy saját pártot szeretne-e létrehozni, vagy egy olyan tömörülést, amelyik ernyőszervezetként több erőt is egybefogna. Kiska korábban már bejelentette, hogy nem akar ismét elnök lenni. A hétvégén pedig csupán annyit közölt, hogy három vagy négy elnökjelölt támogatására lenne hajlandó. Robert Mistrík, Zuzana Čaputová, František Mikloško vagy Marián Čaučík azok a személyek, akiket jó jelöltnek tart. Az államfő abban bízik, hogy a felsoroltak a végén megegyeznek egy közös jelöltben.

"Utoljára járok a Pohodán elnöki minőségemben, de a politikai életben továbbra is aktív maradok - szögezte le előadásában Kiska. - Meg kell változtatnunk Szlovákia politikai térképét, vissza kell adnunk Szlovákiának azt, amit megérdemel. Hiszek benne, hogy sikerül, de ehhez át kell venni a hatalmat, ez a mi feladatunk, ezt kell tennünk.”

Az elnök elismerte, hogy egyeztetett azokkal a politikai pártokkal, amelyeknek osztja az értékrendjét, és azokkal az emberekkel is, akikről úgy gondolja, hogy helyük lenne a szlovák politikai palettán. Ezzel kapcsolatban leggyakrabban a Miroslav Beblavý-féle Spolu (Együtt) nevezetű tömörülést és a Progresívne Slovenskót (Progresszív Szlovákia) emlegetik. A pódiumbeszélgetést vezető újságíró megjegyezte, érzése szerint az államfő valamilyen formáció keretében egyesít majd néhány pártot, Andrej Kiska azonban nem reagált a felvetésre.

Az elnök a fesztiválon találkozott a február végén meggyilkolt oknyomozó újságíró és párja szüleivel is. Andrej Kiska beszédében elmondta, átérzi a meggyilkolt fiatalok szüleinek helyzetét, mert a mai napig nem tudják, ki gyilkolta meg a gyermekeiket. Egyben kijelentette, a gyilkosság és az azt követő tavaszi tüntetéshullám volt az, ami miatt úgy döntött, hogy az elnöki funkció letelte után sem távozik a politikából

Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Kapcsolódó hang

Kiska: hatalomátvételre van szükség Szlovákiában
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018