eur:
393.3
usd:
367.96
bux:
65878.39
2024. április 24. szerda György
Pozsony, 2018. március 4.Andrej Kiska szlovák államfő sajtótájékoztatót tart Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró meggyilkolásával kapcsolatban Pozsonyban 2018. március 4-én. A kormány mélyreható átalakítását vagy előrehozott választás kiírását javasolta Kiska, mondván, hogy ez megoldás a Kuciak meggyilkolása miatt kialakult súlyos politikai válságra. A 27 éves Kuciak és élettársa holttestét február 25-én találták meg a szlovákiai Nagymácséd (Velka Maca) falubeli otthonukban. A párt agyonlőtték, a bűntényt feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Kiska: hatalomátvételre van szükség Szlovákiában

Hatalomátvételre van szükség ahhoz, hogy a politikába tisztességes, becsületes, rátermett emberek kerüljenek – jelentette ki a hétvégén Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök Szlovákia legnagyobb könnyűzenei fesztiválján, a Pohodán. A jövőre lejáró mandátuma meghosszabbítására nem készül az államfő, azt azonban elárulta, hogy nem akar kivonulni a politikából, és aktív szerepet fog vállalni a tisztességes Szlovákia megteremtésében.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök egyelőre nem árulja el, hogy képzeli el a politikai jövőjét. A Trencsénben megrendezett Pohoda fesztiválra ellátogató államfő egy pódiumbeszélgetésen nem adott választ arra a kérdésre, hogy saját pártot szeretne-e létrehozni, vagy egy olyan tömörülést, amelyik ernyőszervezetként több erőt is egybefogna. Kiska korábban már bejelentette, hogy nem akar ismét elnök lenni. A hétvégén pedig csupán annyit közölt, hogy három vagy négy elnökjelölt támogatására lenne hajlandó. Robert Mistrík, Zuzana Čaputová, František Mikloško vagy Marián Čaučík azok a személyek, akiket jó jelöltnek tart. Az államfő abban bízik, hogy a felsoroltak a végén megegyeznek egy közös jelöltben.

"Utoljára járok a Pohodán elnöki minőségemben, de a politikai életben továbbra is aktív maradok - szögezte le előadásában Kiska. - Meg kell változtatnunk Szlovákia politikai térképét, vissza kell adnunk Szlovákiának azt, amit megérdemel. Hiszek benne, hogy sikerül, de ehhez át kell venni a hatalmat, ez a mi feladatunk, ezt kell tennünk.”

Az elnök elismerte, hogy egyeztetett azokkal a politikai pártokkal, amelyeknek osztja az értékrendjét, és azokkal az emberekkel is, akikről úgy gondolja, hogy helyük lenne a szlovák politikai palettán. Ezzel kapcsolatban leggyakrabban a Miroslav Beblavý-féle Spolu (Együtt) nevezetű tömörülést és a Progresívne Slovenskót (Progresszív Szlovákia) emlegetik. A pódiumbeszélgetést vezető újságíró megjegyezte, érzése szerint az államfő valamilyen formáció keretében egyesít majd néhány pártot, Andrej Kiska azonban nem reagált a felvetésre.

Az elnök a fesztiválon találkozott a február végén meggyilkolt oknyomozó újságíró és párja szüleivel is. Andrej Kiska beszédében elmondta, átérzi a meggyilkolt fiatalok szüleinek helyzetét, mert a mai napig nem tudják, ki gyilkolta meg a gyermekeiket. Egyben kijelentette, a gyilkosság és az azt követő tavaszi tüntetéshullám volt az, ami miatt úgy döntött, hogy az elnöki funkció letelte után sem távozik a politikából

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Már korábban is ismert volt, hogy az idei nem a Tesla éve lesz, hiszen lassuló eladásokkal küzd a cég, miközben igyekszik új termékeket bevezetni és ezzel új növekedési korszakot indítani. A vállalat problémáit az is jelzi, hogy az idei évben több mint 40 százalékot zuhant a cég részvényárfolyama, jelentősen alulteljesítve az S&P 500 indexet. A befektetői félelmek beigazolódtak a vállalat első negyedéves gyorsjelentésével, gyakorlatilag minden fontosabb soron visszaesésről számolt be a cég, ráadásul az elemzői várakozásokat is alulmúlta. Az árfolyam ennek ellenére mégis több mint 13 százalékot emelkedett a gyorsjelentést követően, miután a cég újabb ígéreteket tett a jövőbeli olcsóbb járműveivel kapcsolatban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×