eur:
392.9
usd:
366.56
bux:
66540.3
2024. április 25. csütörtök Márk
Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatót tart az olasz alsóház római épületében 2019. február 11-én, miután a Liga vezette olasz jobbközép koalíció fölényesen nyert a közép-olaszországi Abruzzo tartományban előző nap rendezett időközi választásokon. Abruzzo új tartományi elnöke a jobbközép koalíció jelöltje, Marco Marsilio, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) szenátora lett. A Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) és a Giorgia Meloni irányította FdI közös jelöltje a szavazatok 48 százalékát szerezte meg. A Liga 28 százalék körül teljesített, és ezzel a tartomány legnagyobb pártjává lépett elő.
Nyitókép: MTI/EPA/Angelo Carconi

Salvini újabb nagy sikere jelzés Európának is

Populista sikereket vetíthet előre az európai parlamenti választásokon egy olasz regionális voksolás. Érdekes módon a kormánykoalícióban szereplő partnerek közül a Liga nagy sikert ért el, míg az Öt Csillag Mozgalom látványosan visszaesett.

Abruzzo régió lakosai nagy többséggel a radikális Matteo Salvini belügyminiszter és szövetségesei jelöltjére voksoltak. A Rómától keletre fekvő tartományban Salvini Ligája, szövetségben Silvio Berlusconi volt kormányfő Forza Italia pártjával és az Olaszország Testvérei nevű alakulattal együtt a szavazatok 48 százalékát söpörte be. Ezzel kiesett a hatalomból a térséget eddig irányító, most 31 százalékot szerző balközép.

Még nagyobb sokk volt, hogy az országot a Ligával koalícióban kormányzó Öt Csillag Mozgalom támogatottsága látványosan visszaesett. Az Öt Csillag a tavalyi parlamenti választásokon 40 százalékot szerzett, míg most, regionális szinten csak 20-at.

A bevándorlással szembeni hajthatatlan szembenállása miatt népszerű Liga közben a tavalyi országos vokson ebben a régióban kapott 14 százalékos támogatottságát 28-ra emelte.

Tudósítók megjegyzik: az Öt Csillag soha nem indul koalícióban a választásokon, és azt is, hogy az utóbbi hetekben egyre feszültebb a viszonyt közte és a Liga között. A partnerek között vita robbant ki például egy alpesi alagút építése kapcsán és azért is, mert az egymással szemben álló erőket támogatják a venezuelai válságban.

Salvini magabiztosan kommentálta pártja és szövetségesei győzelmét: „Ez egy helyi szavazás, ötcsillagos barátainknak nincs mitől félniük. Számomra semmi sem változik” – mondta az olasz politikában dominánssá vált Liga-vezér. A nyers és egyenes stílusa miatt népszerű Salvini számára azonban sokat jelent az eredmény. Az Öt Csillaggal együtt a Liga a nyári európai parlamenti választások előtti erőpróbaként fogta fel a regionális választást.

Közben egy EU-párti kutatóintézet arra figyelmeztetett, hogy

a populista, nacionalista és euroszkeptikus erők akár „meg is béníthatják” az uniót

több politikai kérdésben. Az Európai Külpolitikai Tanács szerint ezek az erők a voksok egyharmadát megszerezve „minőségi változást” érhetnek el az európai választásokon. Például, megszerzik a parlamenti bizottságok egyharmadának vezetését, és akár blokkolhatják az úgynevezett 7-es cikkely alapján indított eljárást az európai értékek megsértésével vádolt államokkal szemben. Tavaly Magyarország ügyében is indult ilyen eljárás.

Ha pedig a többi párt nem szavaz együtt, akkor a populisták megakadályozhatják a Jean-Claude Junckert váltó, következő európai bizottsági elnök megválasztását. Emellett befolyásolhatják a következő költségvetést és beleszólhatnak az európai törvénykezésben. Az Independent brit lap szerint az európai szkeptikusok még az EU-brit kilépési egyezményt is kisiklathatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×