eur:
395.06
usd:
366.08
bux:
65206.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Milánó, 2018. március 5.Matteo Salvini, a radikális jobboldali Északi Liga vezetője sajtótájékoztatót tart pártjának milánói székházában az olasz parlamenti választások után, a 2018. március 5-én. (MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro)
Nyitókép: DANIEL DAL ZENNARO

"Nagy horderejű" választás Olaszországban, a Liga a legerősebb

A végleges eredmények szerint a szavazatok majdnem ötven százalékát a Liga vezette olasz jobbközép koalíció szerezte meg az Abruzzo tartományban vasárnap rendezett időközi választásokon. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) korábbi támogatottsága a felére zuhant vissza.

A közép-olaszországi Abruzzo új tartományi elnöke Marco Marsilio lett, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) szenátora, aki a jobbközép koalíció jelöltjeként indult. Első bejelentése szerint fő feladatának a földrengés sújtotta tartomány újjáépítését tartja. Az FdI a jobbközép koalíció legkisebb pártja, amely önmagában több mint 6 százalékot szerzett, az országos felmérésekben pedig 4 százalék felett áll.

Az abruzzói választások végleges eredményei szerint a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) és a Giorgia Meloni irányította FdI közös jelöltje a szavazatok 48,03 százalékát szerezte meg.

A Liga 28 százalék körül teljesített, és ezzel a tartomány legnagyobb pártjává lépett elő.

A Liga a tavaly márciusi parlamenti választásokon Abruzzóban kevesebb mint 14 százalékot ért el, a jobbközép koalíció pedig több mint 30 százalékot.

A tavalyi választásokon Abruzzóban 40 százalékot felmutató M5S most 20,2 százalékos támogatást kapott. A balközép Demokrata Párt (PD) vezette koalíció, számos civil párt csatlakozásával, 31,2 százalék körül teljesített. A PD önmagában 11,1 százalékot kapott.

A végleges részvételi arány 53,1 százalékos volt.

Az abruzzói tartományi választás belpolitikai teszttel ért fel. Ez volt az első megmérettetés a Liga és az M5S számára a közös kormány tavaly júniusi megalakulása óta. Elemzések szerint a Liga vezette jobbközép erejét az M5S-től átpártolt szavazók növelték.

Az eredmény megerősítette az eddigi felméréseket, miszerint a közös kormányzás kizárólag a Ligának tett jót, és zuhanásnak indította az M5S népszerűségét. Az országos felmérésekben a Liga a tavaly márciusi 17,4 százalékról 33 fölé erősödött, az M5S több mint 32-ről 25 százalékra esett vissza.

Két hét múlva Szardíniában tartanak tartományi választásokat.

Az olasz sajtó első kommentárja szerint a Liga elsöprő sikere a kormányt gyengíti, amely teljesen más erőviszonyok szerint alakult meg.

Nem zárható ki az esetleges kormányátalakítás sem.

Az eredmények mindenképpen jelzésértékűek a májusi európai parlamenti választások közeledtével. A kommentárok rámutatnak arra, hogy a Liga vezette jobbközép jelenleg képes megközelíteni a kétharmados többséget. A balközép erők egysége szintén erős ellenzéket képvisel. A más párttal nem szövetkező M5S viszont egyedül csak felőrli az erejét. Az M5S-Liga kormány kizárólag a Ligának tett jót, az M5S "csapdába" került, hiszen a kormányből való kilépéssel sem biztos, hogy ismét erőre kap.

Matteo Salvini nagy "horderejűnek" nevezte a választási eredményt,

de hangsúlyozta, hogy a M5S-Liga kormány nem módosul. Közösségi bejegyzésében a Liga vezetője köszönetet mondott Abruzzónak és Olaszországnak. "Erősebbek vagyunk minden bennünket érő támadásnál, rágalomnál és vitánál: holnaptól máris dolgozunk Abruzzóban!" - írta Matteo Salvini.

Antonio Tajani, a FI politikusa kijelentette, a jobbközép koalíció ismételten bizonyította, hogy alternatívát jelenthet a jelenlegi kormányra.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×