INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

olaszország

giuseppe conte

európai parlament

Brüsszel, 2018. június 28.Giuseppe Conte olasz miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján az esemény első napján, 2018. június 28-án. (MTI/EPA/Nicolas Lambert)

Éles vitára számíthat az olasz kormányfő

Kedden áll az Európai Parlament elé Giuseppe Conte olasz miniszterelnök az Európa Jövőjéről szóló vitasorozatban. Az olasz sajtó szerint könnyen meglehet, hogy a vita politikai összecsapásba fordul.

A bevándorlás, a gazdaság és a francia-olasz kapcsolatok – a legnagyobb olasz napilapok szerint ez a három témakör alapjaiban határozhatja meg Giuseppe Conte olasz kormányfő és az európai parlamenti képviselők közti keddi vitát. Az Euronews portál elemzője szerint az Európa Jövőjéről szóló disputa végül éles szóváltásba és politikai összecsapásba fog fordulni: a liberálisok és demokraták szövetsége Róma bevándorláspolitikájáról, a zöldek francia frakcióvezetője, Philippe Lamberts pedig várhatóan az elmérgesedett olasz-francia kapcsolatokról fog néhány keresetlen szót ejteni.

Az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini nevével fémjelzett keményvonalas bevándorláspolitika ugyanis jelentős ellenállást és éles kritikát váltott ki az európai törvényhozás baloldali, liberális és zöld pártcsaládjaiból és végül kenyértöréshez vezetett. Az Európai Bizottság novemberben kötelezettségszegési eljárással fenyegette meg a római adminisztrációt, miután Luigi di Maio miniszterelnök-helyettes az EU-s befizetések leállításával fenyegette meg a testületet, arra hivatkozva, hogy az Európai Unió szerinte képtelen volt megoldást találni a migráció jelentette kihívásokra. Bár végül megállapodtak – az olasz kormány 2,04 százalékra csökkentette költségvetési deficitét –,

az olasz gazdaság továbbra is aggasztó képet mutat:

az államadósság-ráta a GDP 130 százalékára rúg, a romló konjuktúramutatók és üzleti bizalmi indexek már az egész euróövezet stabilitását fenyegetik.

Az olasz szakszervezetek sem nézik jó szemmel a gazdaság recesszióját: a hétvégén több százezer ember vett részt az érdekképviseletek demonstrációján Rómában. Az elmúlt négy év legnagyobb olaszországi tüntetésén a résztvevők gyors gazdaságpolitikai változásokat sürgettek. Az egyik legnagyobb szakszervezet elnöke a megmozduláson elmondta: a befektetések volumene mintegy 30 százalékot zuhant az elmúlt évtizedben Olaszországban.

Elemzők szerint a múlt héten mélypontra zuhantak a francia-olasz kapcsolatok is: a párizsi külügyminisztérium bekérette római nagykövetét, miután Luigi di Maio olasz miniszterelnök-helyettes tárgyalóasztalhoz ült a francia sárgamellényes mozgalom vezetőivel.

Nyitókép: Nicolas Lambert
A címlapról ajánljuk

1200 életrajz nyilvános

Az áldozatok emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018