INFORÁDIÓ 
2019. május 27. hétfő
Hella

egyesült államok

eu

vám

autóipar

Brüsszel figyelmeztetést küldött Washingtonnak

Brüsszel figyelmeztetést küldött Washingtonnak

„Készek vagyunk visszavágni, ha az Egyesült Államok új büntetővámokat vet ki az európai autóexportra” – ezt a figyelmeztetést küldte Brüsszel Washingtonnak, mert arra számít, hogy az amerikai hatóságok közel állnak ahhoz, hogy új vámokat vezessenek be.

Az Európai Bizottság még pénteken állapodott meg azokról a tárgyalási pozíciókról, amelyek célja a vámok megszüntetése az Egyesült Államokkal való kereskedelemben az összes ipari termék, így az autók esetében is. Brüsszeli illetékesek azonban figyelmeztettek „előrehaladott állapotban van a felkészülés” arra az esetre, ha Washington új szankciókkal akarja sújtani az európai autóipart.

Jelenleg átlagosan 4,2 százalékos vámot vetnek ki az amerikai gyártók EU-ba exportált termékeire, míg az európaiak számára az amerikai vám alacsonyabb, 3,1 százalék.

Brüsszel szerint azonban a hatalmas áruforgalom miatt előnyösebb lenne, ha teljesen megszüntetnék a vámokat.

A kereskedelmet azonban más, „nem-vámjellegű” akadályok is fékezhetik. Az EU ezért azt javasolja, hogy a felek osszák meg egymással az export-cikkekre vonatkozó technikai követelményeket. Ez az autókra is vonatkozik, amelyek miatt Trump amerikai elnök gyakran bírálja az európaiakat. Emlékezetes módon egyszer elmondta: mennyire nem tetszik, hogy hazájában BMW-k és Mercedesek futhatnak az utakon, miközben az európaiak alig vásárolnak amerikai kocsikat.

Tavaly júniusban az elnök 22 százalékos büntetővámmal fenyegette meg az európai autógyártókat – azt követelve, hogy az EU törölje el a kereskedelmi vitában Washington ellen bevezetett válaszlépéseket. A várható autóipari szankciókra utalt az is, hogy október közepén a felek egymást vádolták a kereskedelmi tárgyalások elakadásáért.

Cecilia Malström, uniós kereskedelmi biztos most azt mondta: Brüsszel hajlandó tárgyalni az amerikai kocsikra kirótt vámokról, ha Washington kész együttműködni és megállapodni az összes ipartermék vámmentességéről. „Például biztos meg tudunk állapodni az olyan érzékeny kérdésekben, mint a furgonok és kisteherautók ügye...

szerintünk elérhető egy olyan megállapodás az Egyesült Államokkal, amely kiegyensúlyozott, mindkét fél számára előnyös és magában foglalja az autóipart”

– fogalmazott.

Az EU most azt akarja jelezni, hogy annak ellenére megállapodást szeretne, hogy Trump újabb büntetővámokon gondolkodhat. Egy szenátusi vezető a múlt héten mondta azt: az elnök újabb vámokkal sújthatja az európaiakat, ha nem engedik be az amerikai mezőgazdasági termékeket. Brüsszelben „szerencsétlennek” nevezték a megjegyzést, ami „nem teremt jó légkört a tárgyalásokhoz”.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Brüsszel figyelmeztetést küldött Washingtonnak
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018