eur:
396.31
usd:
369.6
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: Pexels

Pozsonyban tárgyalnak a Kohézió barátai

Peter Pellegrini szlovák kormányfő meghívására Pozsonyba látogat csütörtökön Orbán Viktor magyar miniszterelnök, hogy részt vegyen a Kohézió barátai nevet viselő csoport találkozóján. Az egyeztetésen az Európai Unió több tagállamának vezetője is jelen lesz.

A visegrádi négyek vezetőin kívül az európai unió keleti és déli tagállamai, valamint a balkáni országok vezetése is képviselteti magát a pozsonyi várban megrendezett találkozón, de oda várják Maroš Šefčovičot, az Európai Bizottság alelnökét, Günther Oettingert, a testület költségvetési tervezésért felelős tagját és Vazil Hudákot, az Európai Beruházási Bank alelnökét is.

A Kohézió barátai közvetlenül az Európai Tanács decemberi csúcstalálkozója előtt ülnek össze. A tanács jövő havi ülésén tárgyalnak majd az új, 2021-2027 közötti időszakra tervezett költségvetésről, de a vezetők már Pozsonyban is foglalkoznak az új büdzsével, amelynek a Kohéziós Alap és az unió közös mezőgazdasági támogatási rendszere, a közös agrárpolitika is része.

Peter Pellegrini kijelentette, Szlovákia számára kulcsfontosságú a kohéziós politika, melynek lényege, hogy elsimítsa az unió tagállamai közötti regionális különbségeket. „A Kohéziós Alapba befektetett források segítségével nagy befektetési projekteket valósíthatnak meg a tagállamok, amelyek hozzájárulnak a lakosság életszínvonalának javításához.

A Kohézió barátainak együtt kellene fellépni annak érdekében, hogy ne apadjanak el a pénzcsapok”

– hangsúlyozta a szlovák miniszterelnök.

A szövetség ereje már korábban, a 2014-2020-as időszakra szóló költségkeret megvitatásakor is beigazolódott. A csütörtöki pozsonyi találkozó fő témája a közös fellépés. Peter Pellegrini úgy fogalmazott, a csoportnak láthatóbbá kell válnia az Európai Unióban, érzékeltetni kell az egységét, amely egyenes politikai üzenetként szolgál az érdekérvényesítéshez.

A tervek szerint a Kohézió barátai egy közös nyilatkozat aláírásával pecsételik meg a pozsonyi találkozót. A nyilatkozatban leszögezik, hogy a tagállamok elkötelezetten támogatják az unió ambiciózus költségvetését, amely

elegendő forrást nyújt a két fő irányra, az összetartásra és a közös agrárpolitikára,

de új kihívásokra is jut pénz, mint a biztonság, a védelem, a klímaváltozás és a migráció.

A Kohézió barátai hat év után találkoznak újra a szlovák fővárosban. 2012-es megalakulásukkor először Bukarestben, majd Pozsonyban is találkoztak a csoport vezetői.

Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×