eur:
395.7
usd:
372.07
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Brüsszel, 2018. szeptember 5.Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője, a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU elnökhelyettese egy brüsszeli sajtóértekezleten 2018. szeptember 5-én. Weber bejelentette, hogy indul az EPP csúcsjelöltségéért. A csúcsjelöltet az EPP novemberi kongresszusán választják meg, és ha a párt győz a 2019-es európai parlamenti választásokon, ő lehet az Európai Bizottság következő elnöke. (MTI/EPA/EPA/Olivier Hoslet) *** Local Caption *** 53000073
Nyitókép: MTI/EPA/EPA/Olivier Hoslet

Manfred Weber esélyei az európai parlamenti választáson

Berlinben, csak úgymint Brüsszelben, az Európai Unió székhelyén is, bejelentették, hogy az uniós parlament legtöbb mandátummal rendelkező pártja, az Európai Néppárt frakció-vezetője, a német Manfred Weber pályázik a szervezet legmagasabb tisztségére, az Európai Bizottság elnökségére. A hivatalt jelenleg betöltő luxemburgi Jean-Claude Juncker jövőre nem kívánja jelöltetni magát.

Manfred Weber jó eséllyel indul, de olyan ellenfelekkel kell majd megmérkőznie, mint a francia Michel Barnier, aki jelenleg uniós megbízottként tárgyal Londonnal Nagy-Britannia kiválásáról az EU-ból, vagy Alexander Stubb, volt finn kormányfő.

Az alsó-bajorországi Landshut közelében fekvő Niederhatzkofen nevü falucskában 1972-ben született Manfred Weber 30 éves korában került be pártja, a Keresztényszociális Unió képviseletében a bajor tartományi törvényhozásba, két évvel később pedig az Európai Parlament tagja lett.

Kiváló diplomáciai adottságainak köszönhetően 2014-ben már őt választotta az Európai Parlament legnépesebb pártja, az Európai Néppárt elnökévé és fontos kérdésekben, közvetítőként, azóta is gyakran hívta fel magára a figyelmet. Most, hogy bejelentette, pályázik az Európai Bizottság elnöki tisztségére, hangsúlyozta, hogy

hídépítőnek tekinti magát, akinek elsődleges feladata Európa összetartása, mert a földrész csak egységesen tud eredményesen fellépni Trump amerikai és Putyin orosz elnök törekvéseivel szemben.

Erre utalt a kancellár vezetése alatt álló Kereszténydemokrata Párt nyilatkozata is, amelyben támogatásáról biztosította Manfred Weber jelölését, kiemelve, hogy a bajor politikus az erős Európa híve és az uniós tagállamok közötti megosztottság áthidalásán, az érdekek egyeztetésén, valamint az egyensúly kialakításán fáradozik.

Angela Merkel azonban nem titkolta azt sem, hogy hosszú utat kell még tenni a brüsszeli bizottság elnöki tisztségének betöltéséig, és Manfred Weber bejelentésével még csak az első lépés történt meg.

Ez utalás volt arra, hogy a hivatal megszerzéséért több, igencsak tekintélyes politikus is küzdeni fog.

A berlini koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt Weber jelölésével kapcsolatban bírálta a politikus jó kapcsolatát Orbán Viktorral és ugyanezt kifogásolta az ellenzéki Zöldpárt szóvivője is. A német állami tévécsatorna esti adásában azonban Manfred Weber közölte, hogy az európai alapjogok betartása terén semmilyen engedményre nem hajlandó és a jövő héten Strasbourgban mindenképpen szóba hozza a magyar miniszterelnöknek a Közép-Európai Egyetem, a CEU bizonytalanná vált működésének ügyét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×