eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Strasbourg, 2018. április 17.Az ülésterem az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2018. április 17-én. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Nyitókép: PATRICK SEEGER

Ma kezdődik az európai parlamenti választás kampánya

Az eddigi nyilatkozatok alapján a migráció lesz a fő témája.

Az EP-választás kampánya a bevándorláspárti és a bevándorlásellenes erők harca lesz. Ezt Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője mondta a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. „Az lesz a kérdés, hogy visszafordíthatatlanul bevándorlókontinenssé válunk-e vagy megvédjük Európát” – fogalmazott, hozzátéve a V4-ek, Olaszország, Ausztria vezetői is a magyar kormány álláspontján vannak, sőt Németországban is változik a bevándorláspolitika.

Ugyanezt gondolja a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt erről. A tárcavezető kiemelte: az EP – 1979 óta tartó – történetében először lesz egységes európai téma.

A tárcavezető már az InfoRádióban jelezte, hogy az Európai Néppárt parlamenti győzelme esetén Manfred Weber frakcióvezetőt teszi meg az Európai Bizottság elnökének. Ezt másnap a bajor Keresztényszociális Unió elnökhelyettese is megerősítette. „Európa fordulóponthoz érkezett, a 2019-es választások meghatározzák az EU jövőjét. Jelenünk Európa magabiztosságáról, értékeink védelméről szól, mivel külső és belső kihívásokkal nézünk szembe. A tét az európai életmódunk túlélése” – írta Weber a Twitteren.

A 2019-es európai parlamenti választás a negyedik ilyen voksolás lesz Magyarországon. Legvalószínűbb időpontja május 26-a.

A magyarok ezúttal is 21 képviselőt küldhetnek az unió törvényhozásába. Az EP-választáson csak pártok indulhatnak el, feltéve, ha összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer aláírást. Mandátumot csak az a lista szerezhet, amely megkapta az érvényes szavazatok legalább 5 százalékát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×