eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
A Sturova út 20. század második felében kialakult arca, régebbi és újabb épületekkel. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Nem akarnak hazatérni a szlovák tudósok

Magasabb fizetés, a kutatásra szánt pénzek átláthatóbb elosztása, jobban képzett csapat - ezzel indokolták egy friss felmérésben az egyetemi oktatók és kutatók azt, hogy miért maradnak külföldön.

Az Értelmet nyer elnevezésű civil kezdeményezés szervezői emlékeztetnek arra, hogy ez Szlovákiában többéves probléma. Sok szlovák külföldre megy tanulni, legtöbbjük ott is marad, csupán kevesek térnek vissza.

Pontos számok nem állnak rendelkezésre arról, hogy hány szlovák egyetemi kutató, ill. oktató dolgozik külföldön. Az Értelmet nyer kérdésére 197-en válaszoltak. Míg

a külföldi kiküldetésük kezdetén 19 százalékuk mondta azt, hogy nem tervez hazajönni Szlovákiába, egy bizonyos idő eltelte után már 43 százalékuk állította ugyanezt.

Renáta Hall projektvezető szerint nem az a baj, hogy elmennek az egyetemi kutatók és oktatók, hanem az, hogy nem térnek vissza. „Ennek több oka lehet. Például, hogy

kint jobban képzett csapatban dolgozhatnak, a kutatásra szánt pénzeket átláthatóbb módon osztják el vagy, hogy ott kint jobban keresnek”

– mondta a civil szervezet képviselője.

Azok, akik visszatértek, azt mondják, hogy kint jobbak a feltételek. Odahaza még a tanulmányi motiváció is elégtelen, emellett pedig jobb hatással van a kutatói munkára egy multikulturális közeg, mert más kihívásokat és összetettebb célokat állíthat az ember elé – állítják egyes egyetemi oktatók.

A szlovák oktatásügyi tárca fontosnak tartja, hogy valahogy visszacsalogassa ezeket az egyetemi kutatókat, ill. oktatókat szülőföldjükre. A minisztérium közölte, hogy átsorolták a tudományos munkatársakat az egyetemi oktatók bértáblázatába, így emelkedett a fizetésük. Ez vonatkozik a doktorandusz hallgatókra is, mert – mint az oktatásügyi tárca állítja – ezeket a tudományos dolgozókat itt akarják tartani Szlovákiában.

A minisztérium programját, amellyel visszacsalogatnák a külföldre költözött kutatókat, mindössze húszan használták ki három év alatt.

A tárca ősszel olyan törvénymódosítás beterjesztését tervezi, amellyel egyszerűsítenék a szabályrendszert, hogy több fiatal kutatót csalogathassanak vissza Szlovákiába.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×