INFORÁDIÓ 
2019. május 21. kedd
Konstantin

szlovákia

kutató

külföld

kivándorlás

külföldi munkavállalás

Kassa, 2017. december 13. A Sturova út 20. század második felében kialakult arca, régebbi és újabb épületekkel. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Nem akarnak hazatérni a szlovák tudósok

Magasabb fizetés, a kutatásra szánt pénzek átláthatóbb elosztása, jobban képzett csapat - ezzel indokolták egy friss felmérésben az egyetemi oktatók és kutatók azt, hogy miért maradnak külföldön.

Az Értelmet nyer elnevezésű civil kezdeményezés szervezői emlékeztetnek arra, hogy ez Szlovákiában többéves probléma. Sok szlovák külföldre megy tanulni, legtöbbjük ott is marad, csupán kevesek térnek vissza.

Pontos számok nem állnak rendelkezésre arról, hogy hány szlovák egyetemi kutató, ill. oktató dolgozik külföldön. Az Értelmet nyer kérdésére 197-en válaszoltak. Míg

a külföldi kiküldetésük kezdetén 19 százalékuk mondta azt, hogy nem tervez hazajönni Szlovákiába, egy bizonyos idő eltelte után már 43 százalékuk állította ugyanezt.

Renáta Hall projektvezető szerint nem az a baj, hogy elmennek az egyetemi kutatók és oktatók, hanem az, hogy nem térnek vissza. „Ennek több oka lehet. Például, hogy

kint jobban képzett csapatban dolgozhatnak, a kutatásra szánt pénzeket átláthatóbb módon osztják el vagy, hogy ott kint jobban keresnek”

– mondta a civil szervezet képviselője.

Azok, akik visszatértek, azt mondják, hogy kint jobbak a feltételek. Odahaza még a tanulmányi motiváció is elégtelen, emellett pedig jobb hatással van a kutatói munkára egy multikulturális közeg, mert más kihívásokat és összetettebb célokat állíthat az ember elé – állítják egyes egyetemi oktatók.

A szlovák oktatásügyi tárca fontosnak tartja, hogy valahogy visszacsalogassa ezeket az egyetemi kutatókat, ill. oktatókat szülőföldjükre. A minisztérium közölte, hogy átsorolták a tudományos munkatársakat az egyetemi oktatók bértáblázatába, így emelkedett a fizetésük. Ez vonatkozik a doktorandusz hallgatókra is, mert – mint az oktatásügyi tárca állítja – ezeket a tudományos dolgozókat itt akarják tartani Szlovákiában.

A minisztérium programját, amellyel visszacsalogatnák a külföldre költözött kutatókat, mindössze húszan használták ki három év alatt.

A tárca ősszel olyan törvénymódosítás beterjesztését tervezi, amellyel egyszerűsítenék a szabályrendszert, hogy több fiatal kutatót csalogathassanak vissza Szlovákiába.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018