eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Salisbury, 2018. július 5.Rendőr áll egy lezárt utcaszakasznál a délnyugat-angliai Salisburyben tartott nyomozás idején, 2018. július 5-én. A közeli Amesburyben június 30-án egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi válságos állapotba került, a londoni rendőrség, a Scotland Yard szerint Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyagtól. A két ember a közös otthonukban lett rosszul, azóta Salisbury kórházában ápolják őket. Négy hónapja ugyanilyen hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal. (MTI/AP/Matt Dunham)
Nyitókép: (MTI/AP/Matt Dunham)

A britek Moszkvát vádolják az újabb mérgezés miatt

Barbárnak és embertelennek titulálta az orosz kormányt a brit belügyminiszter az újabb angliai vegyifegyver-mérgezés miatt. Sajid Javid magyarázatot követelt Moszkvától, miután ezúttal két brit állampolgár került kórházba – a brit hatóságok szerint Novicsok-mérgezés miatt.

Miközben a korábban a Szkripal-mérgezés helyszíne közelében élő brit pár súlyos állapotban fekszik Salisbury város kórházában, a brit kormány ismét Moszkvára gyanakszik az újabb incidens miatt.

Sajid Javid brit belügyminiszter elnökölt a kormány válságstábja, a COBRA csütörtöki ülésén, majd a parlamentben felszólalva sajátos módon bírálta Oroszországot. Ugyan nem állította, hogy a mostani mérgezés újabb támadás lett volna, de emlékeztetett a brit álláspontra, hogy márciusban az orosz állam mérgezte meg Szergej Szkripal ex-kémet és lányát.

Javid is megismételte a korábbi rendőrségi állásfoglalást, hogy a Salisbury mellett fekvő Amesburyből származó pár Novicsok-mérgezés miatt lett rosszul és került súlyos állapotban kórházba.

„Oroszországon a világ szeme – a futball-vb miatt is –, itt az ideje, hogy előlépjen az orosz kormány, és elmondja, mi is történik.

Nem fogadjuk el, hogy polgáraink szándékos vagy véletlen célpontok legyenek, és hogy köztereinket méreglerakó helynek használják”

– közölte a brit belügyminiszter.

Közben Amesburyben száz terrorelhárító rendőr dolgozik. Felmerült, hogy a britek nem mentesítették a helyszíneket rendesen a márciusi Szkripal-mérgezés után, de a miniszter azt mondta: nincs bizonyíték arra, hogy a rosszul lett pár ugyanott járt volna, ahol a brit-orosz kettős ügynök és lánya megfordult.

Ben Wallace belbiztonsági államtitkár megerősítette: a brit kormány nem tartja új és közvetlen támadásnak azt, ami a brit párral történt.

A Guardian című lap úgy tudja, hogy a pár egy lezárt dobozra bukkanhatott - és ebben lehetett a Szkripal-mérgezés után hátramaradt Novicsok idegméreg – bár a hatóságok eddig nem igazolták, hogy ugyanarról a törzsről van-e szó.

A lap szerint továbbá

a nyomozók ismerhetik az állítólagos merénylők személyazonosságát.

Az orosz kormány tagadta, hogy köze lenne az újabb incidenshez és londoni nagykövetsége útján ismét felajánlotta, hogy kész közös nyomozásban részt venni.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×