eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szentpétervár, 2018. június 13.Focimezt öltenek Achillesre, az Ermitázs jósláshoz használt macskájára egy sajtórendezvényen, miután az állat az oroszok győzelmét jósolta a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot megnyitó Oroszország - Szaúd-Arábia mérkőzés előtti napon, 2018. június 13-án Szentpéterváron. A macska az orosz zászló melletti tálból evett eledelt, ami a szervezők szerint az oroszok győzelmét vetíti előre a másnapi meccsen. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nyitókép: GEORGI LICOVSKI

Putyinék most labdába rúgnak

Oroszország vendégszerető arcát mutatja a világ felé a ma kezdődő labdarúgó világbajnoksággal. A vendéglátók félretették a politikából fakadó ellenséges érzelmeket, bár egy képviselőnő óvta az orosz nőket, hogy külföldiekkel kezdjenek kapcsolatot, néhány látogatót pedig kiraboltak.

Az oroszok azzal keresik a világ elismerését, hogy VIP-fogadtatásban részesítik még azokat a válogatottakat is, amelyek országaival jelenleg feszült viszonyban állnak.

Így mások mellett az angol válogatottat is sóval és kenyérrel üdvözölték, és a Telegraph című lap tudósítása szerint – a politikai viszály ellenére – őszinte barátsággal fogadták a három oroszlános mezt viselő csapatot.

A BBC-ben – viszonylag jó angolsággal és egy Arsenal-pólót viselve –

megszólalt egy olyan orosz futballhuligán, aki két éve részt vett Marseille-ben az angol drukkerek elleni támadásban. Most azt mondta, minden rendben lesz.

A Szkripal-ügy miatti kiutasítások és ellenkiutasítások után megtizedelt brit követség egyik diplomatája meglepő módon azt mondta: jól tudtak együtt dolgozni az orosz hatóságokkal az angol csapat vb-szereplése előkészítésében. Ironikus módon a szentpétervári brit konzulátus a futball-torna után bezár, válaszul a brit kormány büntetőintézkedéseire.

Szentpétervár, 2018. június 13.
Focimezt öltenek Achillesre, az Ermitázs jósláshoz használt macskájára egy sajtórendezvényen, miután az állat az oroszok győzelmét jósolta a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot megnyitó Oroszország - Szaúd-Arábia mérkőzés előtti napon, 2018. június 13-án Szentpéterváron. A macska az orosz zászló melletti tálból evett eledelt, ami a szervezők szerint az oroszok győzelmét vetíti előre a másnapi meccsen. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Focimezt öltenek Achillesre, az Ermitázs jósláshoz használt macskájára egy sajtórendezvényen, miután az állat az oroszok győzelmét jósolta a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot megnyitó Oroszország - Szaúd-Arábia mérkőzés előtti napon, 2018. június 13-án Szentpéterváron. A macska az orosz zászló melletti tálból evett eledelt, ami a szervezők szerint az oroszok győzelmét vetíti előre. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Moszkva és az orosz vidéki városok is masszív biztonsági intézkedésekkel készülnek – utakat zárnak le és helyenként megtiltották a lakosoknak hogy meccsnapon használják az erkélyt. A futballhuligánokat megfigyelés alá vonták. A hatóságok nem akarnak esélyt adni a bírálóknak.

Ennek ellenére már történt néhány kellemetlen incidens. Szentpéterváron kifosztottak egy marokkói drukkert, akitől az utcán ellopták az iPhone-ját és két és félezer eurót – írta a Newsru híroldal.

Lopás miatt panaszt emelt egy kínai, egy amerikai és egy egyiptomi látogató is. Egy mexikói utastól szokatlanul sok pénzt kért el egy taxis – a sértett később panaszt tett.

Egy másik – valószínűleg illegális taxis – pedig összevert egy francia turistát, akinél nem volt elég pénz a fuvarra.

Miközben Vlagyimir Putyin elnök és kormánya azt szeretné, ha országáról a következő hetekben csak jókat mondanának, az Állami Duma Család- Nő- és Gyermekügyi Bizottságának elnöke gondoskodott arról, hogy legyen min élcelődnie a külföldi médiának.

Tamara Pletnyeva azt javasolta az orosz nőknek, hogy ne ismerkedjenek és „ne lépjenek intim kapcsolatba” külföldiekkel. Az ilyesminek az lesz a vége, hogy nem teljes értékű családokba születnek majd gyerekek.

„Még ha össze is házasodnak, a nőt utána elviszik, aztán nem tudja majd, hogy jöhet haza. Járnak hozzám a bizottságba ilyen lányok, sírnak, hogy elvitték a gyereket. Azt szeretném, ha országunkban szerelemből házasodnának, teljesen mindegy, hogy milyen nációk, csak orosz állampolgárok legyenek és jó családot építsenek” – magyarázta egy rádióinterjúban a képviselőnő. Pletnyeva volt az a honanya, aki megvédte kollégáját, a női riporterek elleni szexuális zaklatással vádolt Leonyid Szluckijt és azt mondta: az áldozatok kihívóan öltözködtek.

Az oroszok és a külföldi látogatók többsége azonban már a délutáni megnyitót és a nyitómeccset várja, amelynek kapcsán a szaúdi válogatott jelezte: nem hatódott meg attól, hogy a házigazda oroszokkal játszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×