INFORÁDIÓ 
2020. július 7. kedd
Apollónia

szlovákia

robert fico

peter pellegrini

Pozsony, 2018. március 15.Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök-helyttes (b) kormányalakítási megbízást vesz át Andrej Kiska államfőtől (j) Pozsonyban 2018. március 15-én, miután Robert Fico kormányfő lemondott. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Lemondott Robert Fico

Infostart

Benyújtotta lemondását Robert Fico távozó szlovák miniszterelnök Andrej Kiska államfőnek, aki Peter Pellegrini eddigi miniszterelnök-helyettest bízta meg a kormányalakítással.

Peter Pellegrini, az új szlovák kormány miniszterelnöke a pozsonyi kormánypalota dísztermében tartott ünnepi aktus keretében vette át a megbízásáról szóló dekrétumot, ugyanott, ahol közvetlenül előtte Robert Fico kézbesítette a lemondását Andrej Kiska államfőnek.

A kormányfői tisztségből távozó Robert Fico lemondása kézbesítése utáni sajtóbejelentésén a "legtermészetesebbnek választásnak" nevezte Pellegrini jelölését, akivel - mint mondta - "normális, munkakapcsolatuk lesz" a jövőben.

Leszögezte: a Pellegrini vezetése alatt összeálló kormány irányultsága a továbbiakban is "világosan  Európa-párti" lesz, s a kormány az "erős szociális állam" fenntartásán fog munkálkodni.

Előzmények

Előrehozott választások vagy a koalíció elhagyása – így hangzott a Híd Országos Tanácsának határozata még hétfőn este. Utána hosszú tárgyalássorozatba kezdtek a koalíciós pártok a kormány jövőjéről, s minden arra mutatott, hogy előrehozott választások elé néz az ország. Szerdán már a szavazás időpontja is körvonalazódni látszott, ám a koalíciós pártok elnökeinek esti bejelentése teljesen átírta az addigi forgatókönyvet.

„Az egyéni ambíciók nem lehetnek fontosabbak, mint az ország sorsa, melyet káosz fenyeget. Ezért felajánlottam a köztársasági elnöknek, hogy a politikai válság megoldásának érdekében kész vagyok benyújtani a lemondásom” – jelentette be Robert Fico miniszterelnök.

Fico három feltételhez kötötte a lemondását, melyeket Andrej Kiska államfőnek címzett. Azt szeretné, hogy az elnök ismerje el a két évvel ezelőtti parlamenti választások eredményét, tartsa tiszteletben a koalíciós szerződést és fogadja el az új kormányt, valamint azt, hogy az új miniszterelnököt ismét a Smer adja.

Mindkét koalíciós partnere nagyra értékelte Robert Fico döntését. „Remélem, hogy újra eljutunk oda, hogy tovább vihetjük Szlovákia jó hírét, ahogy azt az elmúlt két évben is tettük, mert ennek az országnak igenis jó híre van Európában, méghozzá a vezetőinek köszönhetően, akár tetszik valakinek, akár nem” – fogalmazott Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke.

Bugár Béla, aki hétfőn este még mást mondott, most az újonnan meghozott döntéstől a helyzet megnyugtatását várja. „Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy nagyot kellene változtatni, akkor ehhez választások kellenek. De nem biztos, hogy előrehozott választások. A kormánykoalíciót lehet bármennyire szidni, de a mi felelősségünk abban is áll, hogy ne alakuljon ki itt egy olyan helyzet, amely kezelhetetlen lesz. Fontos a biztonság megőrzése” – nyilatkozta Bugár.

Az új helyzet még az eddiginél is nagyobb felháborodást váltott ki a közvélemény körében. „Áruló, hazug, köpönyegforgató – ezek csak a legfinomabb jelzők azok közül, melyekkel az internet népe iletti a Híd elnökét. A péntekre tervezett kormányellenes tüntetésre a szerda esti bejelentés után azonnal újabb ezrek csatlakoztak a közösségi oldalakon.

Az ellenzék pedig az utcára kivonuló emberek kigúnyolásának tartja Robert Fico miniszterelnök döntését. A legerősebb ellenzéki pártok szerint a jelenlegi kormány- és társadalmi válság egyetlen jogszerű megoldását kizárólag az előrehozott választások jelenthetnék.

Nyitókép: JAKUB GAVLAK
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018