eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Brexit után jóval kevesebb vendégmunkást fogadna Anglia

A Brexit után jóval kevesebb vendégmunkást fogadna Anglia

A The Guardian brit napilap megszerezte azt az egyelőre titkos tervezetet, amely szerint a Brexit, azaz Nagy-Britannia Európai Uniós kiválása után kevesebb alacsony képzettségű bevándorlót fogadnának be a szigetországba. 2019 márciusától erősen megválogatnák, ki jöhet Angliába munkát vállalni. A BBC értesülése szerint ezt a javasolt tervezetet még nem írták alá. A szakminiszterek ősszel ülnek le tárgyalni az új bevándorlási rendszerről. Annyi bizonyos, hogy amikor a Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, a 28 tagország állampolgárai elvesztik a szigetországi munkavállalás korlátozatlan jogát.

Vannak olyan iparágak Nagy-Britanniában, amelyek erősen rászorulnak külföldi vendégmunkások alkalmazására. Tehát valószínű, hogy lesz egy átmeneti időszak, amíg a munkaerő-kérdések tisztázódnak.

A The Guardian napilap által megszerzett, 2017 augusztusára dátumozott, brit belügyminisztériumi okmány, amely szigorúan bizalmas jelzést visel, a Brexit után várható munkaügyi helyzetet taglalja. A 81 oldalas irat szerint az alacsony képzettségű munkavállalók számára csak kétéves tartózkodást garantálnának, a magasabb képzettségűeknek háromtól öt évig terjedő időt.

A statisztikák szerint

2016-ban 250 ezer Európai Uniós állampolgár költözött az Egyesült Királyságba és 117 ezer távozott.

A kiszivárogtatott szöveg szerint a brit kormány megvizsgálja, hogy a szabad munkaerő-bevándorlás helyett miként érvényesíthetné, hogy ez csak az igények kielégítésére korlátozódjék. Valószínűleg előre kell majd munkaengedélyt kérni, és beutazáskor útlevelet kell felmutatni.

A letelepedés joga nem jár majd automatikusan, és korlátozzák, hogy milyen hozzátartozók csatlakozhatnak a betelepülőhöz.

Az Európai Unió elhagyását hároméves átmeneti időszak követi majd, és az említett rendelkezések csak ennek letelte után lépnének érvénybe. De a kiszivárogtatott irat csak tervezet, tehát még véleményezni fogják szakértők.

Angliában erős tábora van a korlátozatlan munkaerő-beáramlás ellenzőinek, főleg a képzetlen munkaerőre vonatkozólag. A brit Szakszervezeti Tanács tart attól, hogy a fekete munkaerőpiac kihasználhat adódó lehetőségeket, s kizsákmányoló munkaadók jelenhetnek meg.

A kormány körülbelül 100 ezer fővel csökkentené a kiadott munkaengedélyek számát.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×