eur:
389.32
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Theresa May váratlan húzásának okai

Theresa May brit miniszterelnök kedd délelőtt váratlanul bejelentette, hogy az Egyesült Királyságban június 8-án előrehozott parlamenti választások lesznek.

Theresa May miniszterelnök azzal indokolta meg a június 8-ára kiírandó előrehozott választásokról hozott döntését, hogy míg a kormánypárt támogatta, más pártok ellenezték a Brexitet, tehát tiszta vizet kell önteni a pohárba.

Ezért szükséges 2020-ról előrehozni a választásokat, s ez a lépés erősíteni fogja Nagy-Britannia pozícióját a Brexit-tárgyalásokon.

Theresa May váratlan húzásának okai

A bejelentés kétségkívül igen váratlan, hiszen Theresa May a beiktatásakor tartott beszédében még azt mondta, hogy nem kíván előrehozott választást tartani.

A meglepő bejelentésnek bizonyára az az oka, hogy az ellenzéki Munkáspárt fenyegetőzik, hogy a Brexitről szóló parlamenti zárószavazáson képviselői ellenezni fogják az indítványt. Ugyanilyen hangok hallatszanak a Felsőházból is. A liberáldemokraták pedig parlamenti zűrzavart igyekeznek előidézni.

Theresa May bejelentése során elárulta, hogy csak röviddel ezelőtt érett meg benne az előrehozott választások kiírásának szándéka, de

úgy érezte, hogy a Brexit-tárgyalások sikere érdekében véget kell vetni a bizonytalanságnak.

A választások kiírásának javaslatát már szerdán a Képviselőház elé terjeszti.

Említette Theresa May, hogy miniszterelnöki kinevezése alkalmával a stabilitás megteremtésének szükségét emelte ki, és ezt sikerült elérnie.

A Brexit-népszavazás eredményét tudomásul vette és nekilátott a szükséges teendők elvégzésének.

"Nagy-Britannia kilép az Európa Unióból, visszaút nincs" - mondotta Theresa May.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×