eur:
393.52
usd:
367.96
bux:
66262.38
2024. április 24. szerda György

Berlin a bevándorlók családi pótlékán takarékoskodna

Az uniós bevándorlók nem Németországban élő gyermekei után járó családi pótlék több mint fél milliárd euróval terheli Berlin költségvetését, amin a pénzügyminiszter változtatni akart, azonban az Európai Unió bizottsága tiltakozott ellene. A berlini kormány a következő ülésén körvonalazza, miként képzeli el az Európai Unió előírásainak is megfelelő takarékossági intézkedést.

 A berlini koalíció tagjai elvben egyetértenek abban, hogy az uniós bevándorlóknak juttatott családi pótlékot kordában kell tartani, de a szociáldemokraták elvetik a kereszténypárti pénzügyminiszter eredeti tervét, amelynek értelmében csak a Németországban élő gyerekek után folyósítanának járulékot.

A módosított tervről a kormány soron következő ülésén döntenek. Ennek értelmében az uniós bevándorlók hazájukban hátrahagyott gyermekei után járó családi pótlékot annak az országnak a létfenntartási költségeihez igazítják, amelyekből az érintett személy érkezett.

A terv 15 uniós tagállam polgárait érinti, köztük a magyarokat is.

A jelenlegi szabályok alapján folyósított családi pótlékhoz viszonyítva ez gyakorlatilag 50 százalékos csökkentést jelentene az EU keleti szárnyához tartozó országok esetében. A Görögországból vagy Portugáliából érkezett munkavállalók viszont már 75 százalékkal kevesebb családi pótlékra számíthatnának szülőföldjükön maradt kiskorú gyermekeik után.

Becslések szerint a múlt év végén Berlin 185 ezer ezer olyan, nem német állampolgárságú gyerek után fizetett családi pótlékot, aki nem Németországban lakik és ez több, mint fél milliárd euróba került az államkasszának.

A családi pótlék összege jelenleg az első és a második gyerek után havi 192 euró, a harmadik gyerek után 198 euró, a negyedik és az összes többi gyerek után 223 euró. A kormány elé kerülő módosító intézkedés bevezetése legalább 160 millió euró megtakarítással járna.

Ehhez azonban szükség van az Európai Unió bizottságának beleegyezésére is.

Noha ezt Brüsszelben eddig ellenezték, de a berlini kormány derűlátó, ugyanis a Nagy-Britannia és az EU viszonyának újrarendezéséről tavaly kidolgozott szerződésben már ez a téma is szerepelt.

A megállapodás azonban okafogyottá vált, miután a britek az Európai Unióból történő kilépés mellett szavaztak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×