eur:
393.03
usd:
366.11
bux:
66841.8
2024. április 26. péntek Ervin
Miért éppen a gumikacsa az ellenzéki tüntetések szimbóluma?

Miért éppen a gumikacsa az ellenzéki tüntetések szimbóluma?

A hétvégén Oroszország-szerte több száz embert tartóztattak le az utóbbi idők legnagyobb kormányellenes tüntetésein. A megmozdulásokat az elnökségre pályázó korrupcióellenes aktivista, Alekszej Navalnij szervezte. A tiltakozók egyik jelképe a gumikacsa - de miért?

„Gyimon, honnan volt a pénz Toszkánára?” – állt a moszkvai Puskin téren a költő szobrának talapzatára ragasztott papíron, amelyet a rendőrök különös vehemenciával próbáltak letépni. A Gyimon becenév ebben az esetben Dmitrij Medvegyev miniszterelnökre utalt, akit Alekszej Navalnij, Oroszország legbefolyásosabb ellenzéki aktivistája súlyos korrupcióval vádol.

Navalnijt több száz más tiltakozóval együtt letartóztatták a moszkvai események helyszínén a néha brutálisan is fellépő OMON-rohamrendőrök, igaz némelyiküknek kijutott a tüntetők haragjából.

Az aktivista szervezete azt állítja, hogy

Medvegyev miniszterelnök korrupt módon befolyt pénzekből valóságos ingatlanbirodalmat épített fel.

Ez vidéki udvarházakból, egy 18. századi palotából és egy festői környezetben fekvő toszkánai borászatból áll. Navalnij szervezete egy hónapja tette fel az erről szóló videót a YouTube-ra, amelyet több mint 11 millió alkalommal néztek meg. A filmet drónokkal forgatták, amelyekkel berepültek a kérdéses ingatlanok fölé.

Hivatalos telekkönyvi bejegyzéseket feltárva azt állítják, hogy a miniszterelnök jótékonysági donorok és offshore cégek bonyolult hálózatán keresztül igazgatja ingatlanjait. Több neki dolgozó ember egyetemi évfolyamtársa. A jótékonykodásra juttatott adományok pedig valójában gazdag orosz üzletemberektől származó kenőpénzek vagy állami bankoktól felvett hitelek – teszik hozzá.

Medvegyev szóvivője korábban „egy elítélt ellenzéki figura értelmetlen propagandájának” minősítette a meg nem erősített vádakat.

Közben a tüntetők furcsának tűnő és vicces jelképet találtak maguknak: a gumikacsát. Sokan vonultak fel műanyag játékokkal vagy ezeket ábrázoló posztereket emeltek a magasba. Navalnijék egyik vádja szerint ugyanis a miniszterelnök Moszkva környéki

elit villájának taván külön házikót építtetett az ott élő kacsáknak.

A jövő évi elnökválasztásokon indulni készülő – ám a hatóságok által sikkasztásért elítélt - Navalnij 99 orosz városba szervezett tüntetést. A hatóságok 72 esetben megtagadták a rendezés jogát, így ezeket illegális gyűléseknek minősítették és rendőri erővel oszlatták fel.

Navalnij ötéves felfüggesztett büntetést kapott az ellene lefolytatott, és hívei szerint koncepciós perben, aminek nyomán elveszítheti a jogot, hogy induljon az elnökválasztásokon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×