eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Merkelt felháborítja Erdogan nácizasa

A Berlin és Ankara között kirobbant feszültséget a német kormány ismételten megpróbálta enyhíteni, azonban azok a kijelentések, amelyek szerint nem tiltják meg a vezető török politikusok kampányrendezvényeit, eddig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, sőt Erdogan elnök már magát a kancellárt is náci intézkedésekkel vádolta, Ezt Angela Merkel Hannoverben, a nemzetközi informatikai vásáron határozottan visszautasította és már ellenlépések foganatosítását is kilátásba helyezte.

Volker Bouffier Hessen tartomány miniszterelnöke mai rádiónyilatkozatában leszögezte, hogy a török államfő, amikor a nácikhoz hasonlította a német kormányt,

átlépte a tűréshatárt

és így már nem szívesen látott vendég az országban.

Noha a berlini kormány mindeddig nem kapott hivatalos értesítést Erdogan tervezett látogatásáról, a német média értesülései szerint Erdogan még márciusban Németországba akart utazni, hogy ő is nagygyűlésen a hatalma kiterjesztéséről szóló alkotmánymódosítás megszavazására buzdítsa honfitársait. Erre április közepén kerül sor.

Becslések alapján legalább másfél millióra tehető a Németországban élő, de szülőföldjén választásra jogosult törökök száma. A viszályt az robbantotta ki, hogy a német törvényhozás tavaly nyáron az örmények száz évvel ezelőtt

az Oszmán-Török Birodalomban történt lemészárlását népirtásként

bélyegezte meg.

A feszültséget tovább fokozta a Die Welt című napilap német és török állampolgársággal rendelkező isztambuli tudósítójának, Deniz Jücselnek terroristák állítólagos támogatása címén történt letartóztatása, amely ellen a berlini kormány is határozottan tiltakozott.

Ezt követően több török miniszter is kampányrendezvényre jött Németországba, ezeknek egy részét azonban helyhatósági döntés alapján betiltották, amivel Angela Merkel kormánya kiváltképpen Erdogan elnök haragját hívta maga ellen, habár nemcsak ő, hanem külügyminisztere is náci módszerek alkalmazását vetette Berlin szemére.

A török lapokban pedig a kancellárt Hitler bajusszal és náci egyenruhában ábrázolták. Ezek után a kancellár a nemzetközi informatikai vásáron határozottan visszautasította az ankarai vádakat és kilátásba helyezte, hogy felülvizsgálja a török népszavazáshoz fűződő németországi kampányesemények engedélyezését.

Sigmar Gabriel külügyminiszter egy sajtóinterjúban megdöbbentőnek nevezte a török elnök legújabb kijelentéseit és hangsúlyozta, hogy

türelmesek vagyunk, de nem hülyék

és világosan tudatta Ankarával , hogy a tűrhetetlen állításokkal most átléptek egy határt.

Azonban nem ez volt az első alkalom, hogy török politikusok lenácizták a kampánygyűléseket betiltó országok vezetőit. A hónap közepén Rotterdamban sem sem engedélyezték a török külügyminiszter, majd az oktatásügyi miniszter nyilvános fellépését, emiatt Erdogan elnök a holland kormányfőt is nácinak nevezte.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×