eur:
389.61
usd:
361.87
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jól kiosztotta Trumpot a CIA vezetője

Élesen bírálta a héten hivatalba lépő új amerikai elnököt a CIA távozó vezetője. John Brennan különösen a Moszkvához való hozzáállása miatt kritizálta Donald Trumpot. Azt mondta, hogy Trump egyszerűen nem érti Oroszországot.

A kémek visszavágnak – itt az újabb epizód a Trump kontra hírszerzés nyilatkozatháborúban. John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Iroda, a CIA távozó vezetője kemény nyilvános bírálatban részesítette Donald Trumpot.

Azt mondta, hogy a rövidesen hivatalba lépő új elnök nem érti, milyen fenyegetést jelent Moszkva az országnak.

Trump „megjegyzései és twitter üzenetei” nem szolgálják Amerika érdekét – tette hozzá.

Brennan a Fox News TV adásában, többmillió néző előtt részesítette fejmosásban a leendő főparancsnokot, aki majd a titkosszolgálatokat is irányítja.

A kémügynökségek korábban meg nem erősített jelentést adtak ki Trump és Oroszország állítólagos közeli kapcsolatairól.

A dossziét sok újság eredetileg nem akarta publikálni, mert nem tudták megerősíteni a benne található állításokat. Azt követően, hogy a Buzzfeed portál kiadta az anyagot, Trump dühös üzeneteket írt ki a Twitterre: „Csak nem a náci Németországban élünk?” – tette fel a kérdést.

A távozó CIA-főnök ugyanakkor „felháborítónak” nevezte, hogy Trump a Harmadik Birodalomhoz hasonlította a CIA dolgozóit.

„Nincs oka Trumpnak ránk mutogatni, amiért úgymond „kiszivárogtattak” emberek információkat – ezek az információk már amúgy is hozzáférhetők – mondta.

Brennan emelett figyelmeztette Trumpot: „ne bocsássa meg Oroszországnak az utóbbi idők kihágásait”.

„A spontaneitás nem védi meg az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit, így amikor Trump beszél, vagy reagál, akkor világossá kell tenni, hogy megértse, milyen milyen súlyos hatása lehet az Amerikára" - fogalmazott.

Több médium is megírta, hogy Trump beiktatása után rövidesen találkozik Putyin orosz elnökkel. Vasárnap azonban a megválasztott elnök határozottan visszautasította ezt a lehetőséget.

Donald Trump korábban határozottan bírálta azokat, akik szerinte azt sugalmazzák, hogy az orosz kormány segítette választási győzelmét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×