eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

55 ezer migráns önként hazament

Németországból idén csaknem 55 ezer elutasított, vagy elutasított, vagy a menedékjog megszerzésére csekély eséllyel pályázó menedékkérő távozott úgy, hogy a hazatérését a német hatóságok fedezték, és a szülőföldön történő újrakezdéshez anyagi támogatást is biztosítottak. A szabályosan kitoloncolt menekültek száma megközelíti a 25 ezret.

Hasonló akcióra már az ezredforduló idején is sor került, akkor a berlini kormány az egykori Jugoszláviában kirobbant polgárháború miatt érkező menekültek tömeges hazatelepüléséhez nyújtott anyagi támogatást. Idén eddig 21,5 millió eurót fordítottak a majdnem 55 ezer menedékkérő önkéntes hazatérésének és újrakezdésének támogatására.

A legtöbben a Balkán nyugati térségéből származnak, jó részük albán vagy koszovói, de van köztük csaknem ötezer iraki és valamivel kevesebb afgán is. Az ellenzéki Zöldpárt elnökhelyettese élesen ostorozta az irakiak és az afgánok hazatérésének anyagi ösztönzését, merthogy a térségben szó sem lehet békés újrakezdésről. A berlini migrációs hivatal szóvivője ezt azzal utasította vissza, hogy a hazatérők önként választották a visszatérést szülőföldjükre. Utalt arra is, hogy az albánok és koszovóiak esetében kizárt a menedékjog megszerzése, és a német hatóságok Afganisztánt, valamint Irakot sem tekintik már polgárháborús övezetnek.

Az akció bírálói szerint viszont fenyeget a veszély, hogy egyesek haszonszerzés végett megpróbálnak visszaélni a lehetőséggel, és hamarosan visszatérnek Németországba. A belügyminisztérium szóvivője viszont azt hangsúlyozta, hogy a folyósított támogatás túl csekély ahhoz, hogy bárkinek is megérje a hazájából ismét Németországba utazni és újból menedékért folyamodni, csak azért, hogy pénzt szerezzen. Ráadásul a személyazonosítási rendszer finomítása folytán ez gyakorlatilag kizárt.

Az esetleges visszatérést akadályozza az is, hogy Németország határain megszigorították a beutazók ellenőrzését, és csaknem húszezer személytől megtagadták a belépést. Tavaly, a szúrópróbaszerű ellenőrzések során, alig kilencezer migránst kényszerítettek visszafordulásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×