eur:
389.59
usd:
364.73
bux:
68072.58
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Továbbra is tüntetnek a lengyel parlamentnél

Lengyelországban folytatódnak a kormányellenes tüntetések, miközben a kabinet azzal vádolja az ellenzéket, hogy „illegális módon meg akarja szerezni a hatalmat”. A tiltakozás amiatt robbant ki, hogy a hatóságok korlátoznák az újságírók belépését a parlamentbe.

Varsóban már negyedik napja folyik a tiltakozás a Szejm épületénél, ahol a kormányellenes tiltakozók a hétvégén blokkolták a bejutást a parlamentbe, miközben néhány tucat ellenzéki képviselő ülősztrájkot folytatott.

Szombaton a bejutást akadályozókat végül a rendőrség könnygáz bevetésével mozdította el, ami után Kaczynski elnök és Szydlo miniszterelnök kocsija szabadon elhagyhatta az épületet.

A megmozdulás azután kezdődött, hogy a kormány közölte: korlátozni fogja, hogy hány újságíró léphet be a törvényhozás épületébe és hogy ezentúl csak öt tévécsatorna közvetíthet az épületből.

A tiltakozók szerint a kormánypárti képviselők emellett illegálisan szavazták meg a jövő évi költségvetést, mert a voksolást nem a parlamenti ülésteremben tartották meg és a szavazásra nem engedték be a médiát. A parlamenti elnök viszont azután döntött így, hogy a sajtót korlátozó döntés miatt ellenzéki képviselők foglalták el a pódiumot.

A tüntetőket gumilövedékekkel megtöltött fegyvert viselő rohamrendőrök fogták gyűrűbe és tudósítók szerint tavaly óta ez volt a legnagyobb tiltakozás, amivel a jobboldali lengyel kormány szembenézett.

Az ügyben megszólalt Donald Tusk az Uniós kormány- és államfőket összefogó döntéshozó szerv, az Európai Tanács elnöke is. Tusk korábban lengyel miniszterelnök is volt, így amikor megemlítette a „diktatúra” szót, akkor azzal a hatalomban őt követő politikai ellenfeleinek, a populista Jog és Igazságosság Pártjának üzent.

Mint fogalmazott, a szocializmus idején indult tiltakozások vérontással értek véget.

„Felszólítom a valódi hatalom birtokosait, hogy tiszteljék a népet, az alkotmányosság elvét” – mondta a lengyelországi Wroclawban. Tusk hozzátette, hogy „az, aki aláássa a demokrácia európai modelljét stratégiai kockázatokat hoz mindannyiunk számára”.

A hétvégén megszólalt a kormányoldal is: Mariusz Blaszczak belügyminiszter kijelentette: az ellenzékiek parlamenti blokádja „a hatalom illegális megszerzésére tett kísérlet”. Beata Szydlo miniszterelnök pedig „botrányosnak” nevezte a történteket és azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy „szélsőséges politikai indulatokat akar szabadjára engedni”, miközben lépésüknek nincs köze az ország valódi helyzetéhez.

„Frusztráltak, mert elvesztették a hatalmat és nem tudják, hogyan győzzék meg a lengyeleket a nézeteikről” – tette hozzá. A rendszerváltás óta a PiS az első párt, amely tavaly abszolút többséget szerzett a választásokon.

A tiltakozók szerint ugyanakkor a kormány alkotmánysértő módon lép fel, ezért is lengették sokan az alaptörvény egy példányát a parlament előtt és a kommunista rendszert megdöntő Szolidaritás szakszervezet nevét skandálták.

Ellenzéki vezetők további tiltakozásra szólítottak fel és azt mondták: folytatják a parlament blokádját, annak ellenére, hogy Andrej Duda köztársasági elnök felajánlotta, hogy közvetít a felek között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×