eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szlovákia polgárai továbbra is tartanak a menekültektől

Szlovákia polgárai továbbra is tartanak a menekültektől, a lakosság többsége ugyanis képtelen azonosulni a muszlim kultúra szlovákiai terjedésével - derült ki a Trencséni Alexander Dubček Egyetem által készített felmérésből.

Az egyetem politológiai tanszéke 1033 fő bevonásával készítette a közvélemény-kutatást; a felmérés tavaly november 1-jétől, idén január 31-ig, tehát három hónapon keresztül tartott. A kutatás szerint a válaszadók 61 százaléka véli úgy, hogy az Európai Uniónak csak azokat a menekülteket kellene befogadnia, akik életüket féltve, háborús övezetből érkeznek a területére.

 Marcel Lincényi, a felmérést végző bizottság vezetője arról tájékoztatott, hogy a válaszadók mindössze 7,6 százaléka gondolja azt, hogy a menekültek hasznot hozhatnak Szlovákia számára. Ezzel ellentétben a megkérdezettek háromnegyede fél attól, hogy a migránsok beáramlásával egyenes arányban növekszik majd a bűncselekmények száma az országban. A koordinátor szerint az aggodalmaskodók magas arányát az is előidézte, hogy a politikusok egy része a március 5-i parlamenti választások előtti kampányidőszakban a migránsokat érintő negatív kijelentéseket tett.

 A felmérésben azt a kérdést is feltették: zavarná-e ha migránsokat költöztetnének a szomszédjába vagy akárcsak a településére? A válaszadók többségét, 71 százalékát zavarná, ha a környékükön menekülttábor vagy befogadó központ nyílna. Ennél is magasabb azoknak az aránya, akik elleneznék, ha városukban mecsetet akarnának építeni a többségükben muszlim vallású menekültek. 100-ból 88 ember nem örülne ennek.

 Az embereket arról is megkérdezték, egyetértenek-e azzal, hogy a menekültek állandó szlovákiai lakhelyhez jussanak. A válaszadók többsége, 83 százaléka nem ért egyet ezzel. Marcel Lincényi ezt azzal magyarázza, hogy a lakosok döntő többsége attól tart, hogy a menekültek nem képesek tiszteletben tartani a szlovákiai hagyományokat és normákat. Maguk a szlovákok a felmérés szerint nem lennének hajlandók átvenni a migránsok egyes szokásait. A felmérés koordinátora úgy látja, hogy a visegrádi négyek tagországaiban hasonlók a polgárok menekültek miatti félelmei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×