eur:
394.28
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Áldozatokat követelt a váratlan francia áradás

17 ember - köztük egy háromtagú család tagjai - vesztették életüket egy, a francia riviérára lesújtott váratlan áradásban. Az esőzés nyomán lezúduló víz autókat borított fel, utcákat és otthonokat öntött el.

Rekordmennyiségű csapadék hullott vasárnap a francia riviérára, a Cote d'Azur-re. Meteorológusok szerint 107 milliméternyi eső és jégverés jellemezte a szélsőséges időjárást, aminek nyomán hatalmas mennyiségű víz zúdult a térség több városára.

A váratlan áradás több halálos áldozatot is követelt és több tízezer otthonban okozott áramkimaradást.

A dél-franciaországi városokat még sokáig combig érő, iszapos víz borította.

Legkevesebb 17 ember halt meg a katasztrófában, a legtöbbeket autójukban ért a halál, de Antibes mellett egy idősek otthonában hárman vesztek oda, amikor a víz elöntötte az épület földszintjét.

Cannes-ban egy uctán sétáló nőt sodort el az áradás. Egy autójában ragadt ember holttestét pedig vasárnap reggel fedezték fel.

A hatóságok szerint az áldozatok egy része nem vett tudomást a figyelmeztetésekről és nem volt tisztában azzal, hogy milyen áradás fenyegetett.

Egy háromtagú család azután halt meg, hogy a figyelmeztetés ellenére egy alagúton próbáltak áthaladni autójukkal.

Hiába szóltak nekik, hogy ne hajtsanak be - emlékezett egy szemtanú.

Azt követően, hogy a víz visszavonult, a hatóságok több holttestet fedeztek fel földalatti garázsokban.

Francois Hollande francia elnök a térségbe repült és azt mondta, hogy katasztrófa-sújtotta övezetté nyilvánítják a környéket. Ez lehetővé teszi, hogy a károsultak kompenzációt kérjenek az államtól.

Hollande részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és méltatta a mentőalakulatok munkáját.

Francia meteorológusok elmondták: nehéz megmagyarázni, miért történt az áradás egy adott környéken. "Meg tudjuk jósolni a viharokat és az áradást, de az nem, hogy mekkora lesz és milyen hirtelen jön" - mondta egy szakértő.

Hétfő hajnalban a hatóságok még több eltűntet kerestek, de azt mondták: kevés az esély, hogy élve találják őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×