eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A szíriai hadsereg már alkalmazza az új orosz fegyvereket

Szíriából érkezett jelentések szerint a kormányerők elkezdték használni az Oroszországtól kapott új és a korábbinál fejlettebb fegyvereket. Az Egyesült Államok többször bírálta Moszkvát Aszad elnök támogatása miatt, de azt mondta: nyitott a tárgyalásokra a közös ellenség, az Iszlám Állam elleni harcról.

Új orosz földi és légi fegyverekkel támadja az ellenzéki erőket és az Iszlám Államot a szíriai kormányhadsereg - erősítette meg egy damaszkuszi forrás a Reutersnek.

Mindez arra utal, hogy az Aszadnak nyújtott orosz támogatás egyre jelentősebb, ami aggodalommal tölti el az Egyesült Államokat.

"A fegyverek nagyon hatásosak és precízek" - mondta a Reutersnek a szír kormányforrás.

Arról is beszámolt, hogy a hadsereget az utóbbi hónapokban kiképezték a most bevetett, új fegyverek használatára.

Valid al-Mualem szíriai külügyminiszter az állami tévében azt mondta, hogy a fegyverek alkalmazására orosz szakértők képezték ki a szíriai katonákat, de nem volt hajlandó megmondani, milyen fegyverzetről van szó.

Hozzátette, előfordulhat, hogy szükség esetén orosz katonákat hívnak be - bár azok most nem tartózkodnak az országban - állította. Moszkva közölte: a szíriai rezsim támogatásával az a célja, hogy a terrorizmus ellen harcoljon, fenntartsa a szír államiságot és megakadályozza a totális katasztrófát a térségben.

Az Egyesült Államok szerint az orosz jelenlét "elnyújtja a háborút". Az amerikaiak, törökök és szaúdiak eddig az Aszad ellen harcoló lázadókat támogatták, míg a rezsim szövetségese Irán és a libanoni Hezbollah.

Szíriai aktivisták szerint a felbátorodott légierő bombázni kezdte az Iszlám Állam által fővárosnak kikiáltott Rakkát, amit az amerikai vezetésű koalíció is támadni szokott.

Közben az Obama-kormányzat azt mondja: mérlegeli a katonai együttműködésről szóló orosz javaslatot. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy tárgyalhatnak arról, hogyan kerüljék el, hogy amerikai és orosz harci gépek csapjanak össze Szíria felett.

Putyin orosz elnök az ENSZ közelgő közgyűlésén felszólalva próbál majd támogatást szerezni szíriai rendezési tervéhez. Ennek része, hogy az Aszad-rezsimet vonják be az Iszlám Állam elleni harcba. Washington azonban ezt elutasítja, mert szerinte Aszad a probléma része.

A New York Times a napokban drámai riportot közölt a Damaszkusz-közeli, ellenzéki kézen lévő és ostromgyűrűbe zárt kerületekről, amelyeket a kormányerők bombáznak. A helyi lakosokat alagutakon át csempészik ki és így viszik be az élelmiszert is.

Az Egyesült Államok mellett Izrael is aggodalmát fejezte ki a szíriai rezsimnek adott orosz fegyverek miatt - Netanjahu miniszterelnök erről a jövő héten Moszkvában tárgyal majd Putyin elnökkel.

Az amerikaiak szerint az oroszok tengerészgyalogosokat, tankokat, tüzérséget és más eszközöket küldtek egy Latakia melletti légibázisra és naponta két szállítógépet küldenek Szíriába. Ezenkívül harci helikoptereket is telepítettek a közel-keleti országba - állítják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×