eur:
389.54
usd:
361.91
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Menekültmentő magyarokról ír a Guardian

A migránsokat segítő magyar, német, francia brit és más önkéntesekről publikált összefoglalót a Guardian.

Rekordszámban landolnak az olasz és görög partokon, Magyarország kerítéssel próbálja távol tartani őket, Calaisban a Csalagút bejáratát ostromolják.

Mi lesz velünk? Elárasztanak bennünket - mondja sok európai politikus az egyre súlyosbodó migráns-problémáról és az európaiak jelentős része egyet is ért velük.

Mások viszont segíteni próbálnak, pedig a szalagcímeket figyelve úgy tűnhet, senki sem látja szívesen az elkeseredett bevándorlókat - utal a helyzetre a Guardian magyar, spanyol és más példákat említve

A brit liberális lap megfogalmazása szerint a sokszor hallott idegengyűlölet miatt kevés szó esik egy másik jelenségről: arról, hogy egyszerű polgárok tömegei segítenek a bevándorlókon, ahelyett, hogy elutasítanák őket.

Magyar önkéntesektől kezdve, akik a nap 24 órájában támogatják az szíriai és afgán jövevényeket, spanyol papokig, akik segítenek a papírmunkával, a Guardian hét olyan mozgalmat említ, amely a menekültek jogaiért harcol Európában.

Németország minden más EU államnál több migránst fogad be - idén becslések szerint 400 ezret. Az Üdvözöljük a Menekülteket web-szolgáltatás eddig több, mint 60 embert helyezett el családoknál és pénzt is gyűjt a bevándorlóknak. Közvetett cél az, hogy integrálják a bevándorlókat és megtanítsák nekik a nyelvet.

Az elnéptelenedő Alsó-Szászországi Geiling város pedig bevándorlókkal akarja pótolni fogyatkozó lakosságát.

Spanyolországban Cádiz város érseksége segíti a bevándorlókat a nyelvtanulásban és a helyi kultúrába való integrálódásban. A Mindenki Földje nevű alapítvány tavaly 3 és félezer embernek nyújtott segítséget. A bevándorlóknak ápolói, vendéglátói és elsősegélynyújtói tanfolyamokat szerveznek.

A migránsoknak ugyanolyan méltósága és jogai vannak, mint nekem - mondta Gabriel Delgado atya.

A Guardian hosszan ír a szegedi magyar önkéntesekről és megjegyzi,: a magyarok közül sokan fogtak össze, hogy élelmiszerrel és ruhával lássák el a sokkolt bevándorlókat.

A lap idézi a Migráns Szolidaritás, a MigSzol csoport szegedi társalapítóját, Kékesi Márkot, aki elmondta: Facebook-csoportjukhoz néhány nap alatt ezren csatlakoztak. Borsi Éva budapesti önkéntes pedig arról beszélt: fantasztikus érzés azt látni, hogy a magyarok összefogtak, ez egy kis forradalommal ér fel.

A válság sújtotta Görögországban, Leszbosz szigetén az önkéntesek táborokat állítottak fel a csónakokon érkező migránsoknak.

Nagy-Britanniában a skóciai Glasgow városa üresen álló tanácsi lakásokba szállásolja el a migránsokat és a helyi lakosok megakadályozták menedékesek kitoloncolását.

Franciaországban pedig jezsuita papok szerveztek meg egy olyan hálózatot, amelynek tagjai néhány hétre lakásukban szállásolnak el menekülteket - írja a brit lap.

http://www.theguardian.com/world/2015/aug/03/europeans-who-welcome-migrants

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×