eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Munkába állt Türingiában a posztkommunista tartományi kormány

Türingiában ma kezdi meg hivatali tevékenységét az a baloldali koalíció, amelynek élén az újraegyesült Németország történetében először az egykori NDK állampártjának utódszervezetében fontos szerepet játszó politikus áll. Bodo Ramelow máris elhatárolta magát a keletnémet kommunista rendszertől, kijelentve, hogy ez nem volt jogállam és ígéretet tett arra, hogy nem kíván olyan személlyel együttműködni, aki kapcsolatban állt az NDK belügyi szerveivel. A Die Welt című napilap arról számolt be, hogy Ramelow nemrég még egy jól működő céget a volt keletnémet titkosszolgálat egy tisztjével közösen vezetett.

A berlini kormány kulturális minisztere nyíltan azt vetette Bodo Ramelow szemére, hogy az egykori NDK belügyi szerveinek közvetett támogatásával került Türingia kormányfői tisztségébe.

Johanna Wanka nyilatkozata kapcsolódik a Die Welt napilapban közzétett jelentéshez, amely szerint a volt keletnémet kommunista párt óriási vagyonának egy részével jelenleg a volt belügyesek irányításával alakult cégek gazdálkodnak, anélkül azonban, hogy ezt a nyilvánosság elé tárnák. A cégek áttekinthetetlen szövevényt alkotnak a Baloldali Párttal és a hozzá közel álló Rosa Luxemburg Alapítvánnyal, de a párt, illetve az alapítvány vezetői elzárkóznak a pénzügyek kezelésére vonatkozó felvilágosítás elől.

A Die Welt cikke szerint az ország nyugati felében született Bodo Ramelow, aki előbb szakszervezeti funkcionárius volt és csak az ezredfordulót megelőző esztendőben lépett be a Baloldali Pártba, nemrég még jól jövedelmező vállalatot vezetett egy volt belügyes tiszttel együtt.

Noha a Zöld- és a Szociáldemokrata Párt támogatásával miniszterelnökké választott Ramelow nyilvánosan megkövette az egykori NDK politikai áldozatait és kijelentette, hogy a keletnémet rendszer nem volt jogállam - ellenzéki körökben kétségbe vonják, hogy őszintén törekszik-e az elhatárolódásra az egykori STASI alkalmazottaival szemben, és most kezdődő hivatali tevékenységének egyik sarkköve tényleg a múlt túlkapásainak földolgozása lesz-e.

Az Erfurtban székelő kormányban résztvevő Szociáldemokrata Párt elnöke, Sigmar Gabriel máris mellé állt és óvott a múlt felhánytorgatására alapuló hisztériakeltéstől. Berlinben pedig a szövetségi törvényhozás baloldali frakcióvezetője kijelentette, hogy a türingiai koalíció sikere példa lehet országos szinten is hasonló kormány létrehozására.

Az elmúlt negyedszázadban kereszténypárti politikus vezette a tartomány ügyeit, a szeptemberi választásokon azonban szavazatveszteséget szenvedett és a szociáldemokraták valamint a zöldek a Baloldali Párt mellett tették le a garast, de a hármas koalíció csupán egy szavazattöbbséggel rendelkezik az erfurti parlamentben. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×