eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A rokonok is segítik a németországi elmegyógykezeléseket

Németországban önkéntes alapon, vagy bírósági döntés alapján történik elmegyógykezelés. Az egészségügyi reform keretében azonban egyre inkább előtérbe kerül az ambuláns kezelés. Zárt osztályra azok kerülnek, akiket valamilyen bűncselekmény elkövetése miatt a bíróság az elmeszakértő döntésére oda beutal. Kiváltképpen szexuális indíttatásból elkövetett gyilkosság beszámíthatatlannak ítélt végrehajtóit a zárt osztályra történt beutalást követően is fogva tarthatnak, ha az elmeszakértő így dönt. Különben a pszichiátriai kezelések az érintett személyek egyéni elhatározása alapján kezdődnek.

München elővárosában, a zöldövezetben lévő Haarban működik már évtizedek óta a bajor főváros elmegyógyintézete. Kezdetben a villaszerű épületekbe telepített kórházat kerítés vette körül, de a pszichiátriában elért kutatási eredmények hatására, a kerítést lebontották és az ápoltak szabadon járkálhatnak a kezelések közti időben, sőt ha kedvük tartja éjszakára akár haza is mehetnek. Ez jórészt azzal áll kapcsolatban, hogy a terápia önkéntes, tehát bárki bármikor megszakíthatja.

Hogy ez általában nem így történik, abban jelentős szerepet játszik az ápoltak környezete, amely sok esetben kulcsszerepet játszik a kezelések megkezdésében. Az elmegyógyintézet orvosai is - ha tehetik - már a diagnózis kialakítása előtt tájékozódnak a családtagok körében, milyen szimptómák alapján véli az érintett személy, valamint közvetlen környezete a pszichiátriai kezelés megkezdését. A terápia végén az orvos a rokonok bevonásával beszéli meg páciensével az utókezelést, valamint azt, hogy az életkörülmények esetleges változtatása mennyire segítené elő a végleges gyógyulást.

Mind az intézeti terápia, mind pedig az utókezelés költségeit a betegbiztosító pénztár fedezi. Egy üzemorvos elmondta, hogy a munkatársak bejelentése alapján bekéretett magához egy alkalmazottat, akiről kiderítette, hogy súlyos üldözési mániában szenved. Hosszas beszélgetés után meggyőzte a pszichiátriai kezelés fontosságáról, amelyet az érintett személy be is látott és jelentkezett kivizsgálásra Haarban. Az elmegyógyintézet orvosa több hétre kiírta táppénzre, azonban már néhány nap után megszakította a gyógyszeres kezelést és ismét munkába állt.

Főnöke, az üzemorvos jelenlétében, több ezer euró prémiumot helyezett kilátásba, ha folytatja a terápiát. Ezt azon a címen utasította el, hogy a gyógyszerekkel életére törnek, mire a cég kénytelen volt megválni tőle. Idővel több közbotrányt is okozott, de a bíróság csak szabályos bűncselekmény elkövetése után és elmeszakértő véleményének kikérése alapján rendelhette el a zárt osztályra történő beutalását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×