eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A németországi törökök már választottak

Törökországban ugyan csak augusztus 10-én lesz az elnökválasztás, de a külföldön élő törökök már az elmúlt hétvégén leadhatták voksukat. A legnagyobb török kisebbség német földön él, ezért Ankarában is nagy érdeklődéssel várják, hogy kire szavaztak. De a berlini kormány számára sem mindegy a választás kimenetele, ugyanis egyrészt utalni fog az integrációs törekvések sikerére, másrészt pedig kihat az Ankarával fenntartott kapcsolatok várható alakulására.

Közel másfél millió németországi török állampolgárt tekintenek az ankarai hatóság jogosultnak arra, hogy részt vegyen a jövőben kiterjesztett jogkörrel rendelkező államfő közvetlen megválasztásán. Nem titok, hogy a német földön élő törökök jelentős hányada konzervatív beállítottságú és az iszlám hit előírásainak szigorú betartását szorgalmazza. Ez kiderült azokon a választási kampány-rendezvényeken is, amelyeket az elmúlt hetekben tartottak a törökök lakta német városokban is.

A jelenlegi kormányfő, Recep Erdogan belsö köréhez tartozó Metin Külünk Nürnbergben ugyanúgy megnyerte nagyszámú hallgatóságát hazája igencsak kedvező gazdasági mutatóival és az öntudatos közeledéssel az Európai Unióhoz, mint az Ausztriában, Svájcban, vagy Hollandiában tartott nagygyűléseken.

A 2007 óta hivatalban lévő Abdullah Güll elnök helyére pályázó Erdogan a sorozatos korrupciós botrány ellenére minden eshetőségre felkészült: ha ugyanis a várakozásokkal ellentétben, mégsem őt választanák államfőnek, megtarthatja kormányfői tisztségét. Ha pedig ö lesz Abdullah Güll hivatali utódja, az általa vezetett iszlám beállítottságú Igazság és Fejlődés Párt - parlamenti többsége révén- kiterjeszti az államfői jogkört és így Erdogan az elkövetkező 7 évben már az amerikai vagy a francia elnökhöz hasonló hatalommal fog rendelkezni.

Egyik kihívója, a tekintélyes Ekmeleddin Iszanoglu professzor - akinek diplomáciai körökben, Erdogan többi vetélytársával együtt, csekély esélyt jósolnak - főleg azt adta a németországi törökök tudtára, hogy az Igazság és Fejlődés Párt hatalmának további kibővítése egyet jelentene az iráni állapotok, más szóval az iszlám törvénykezés bevezetésével, azaz Törökország tartós eltávolodásával a nyugati demokráciáktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×