eur:
388.72
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

A kommunizmus elvette, a német állam visszaadja

Hosszan tartó pereskedés után az egykori szász uralkodócsalád megállapodott az állammal, hogy a kommunizmus idején elvett műtárgyaikért közel 5 millió euró jóvátételt kap, ezen felül egy millió kettőszáz ezer euró értékű régiségeket is visszakap. A bírósági döntés alighanem kaput nyit számos, hasonló per megindítása előtt, ugyanis a keletnémet földreformot követő államosítások során közel 40 ezer értékes műtárgy került a hatóságok birtokába.

A Wettin család egyik legismertebb tagja, Erős Ágost nemcsak szász választófejedelem volt, hanem megszerezte a lengyel koronát is, így nem véletlen, hogy a pompakedvelő uralkodó drezdai udvarába összehordta az akkori világ számos műkincsét. Az első világháborút követően ugyan a szász királyok is polgárokká váltak, de magánvagyonukat megőrizték.

1945-ben, miután szovjet csapatok szállták meg Németország keleti felét, ők is koldusbotra jutottak, miután még épen maradt kastélyaikat és ingatlanjaikat a bennük lévő ingósággal a kommunista hatóságok elvették tőlük. Noha a család legtöbb tagja még a vasfüggöny megépítése előtt Nyugatra menekült, régiségeik, köztük vagyont érő képeik, szobraik, bútoraik és könyvritkaságaik a különböző múzeumokba vándoroltak, illetve nyomuk veszett.

Németország újraegyesítését követően bejelentették igényüket a 40-es évek végét elkobzott műtárgyaikra. Ezzel hosszas pereskedés kezdődött a szász tartomány és a Wettin család ügyvédjei között. Szászország kormánya éveken át elutasította a jogorvoslást, de a bíróság most úgy döntött, hogy a tételesen felsorolt 21115 műkincsért és több mint 30 ezer régi könyvért az állam 4 millió 8 ezer euróval kárpótolja az egykori uralkodócsaládot, egyben pedig 1 millió 200 ezer euró értékben visszaszármaztat antik bútorokat.

A Spiegel hírmagazin beszámol arról is, hogy a keletnémet rendszer, később is nagy étvággyal lépett fel a műgyűjtőkkel szemben. A 70-es években ugyanis besúgókat arra is felszólítottak, hogy derítsék ki, mely lakásokban találhatók olyan műtárgyak, amelyeket a nyugati régiségpiacokon pénzzé lehet tenni.

A műgyűjtőket koholt vádak alapján őrizetbe vették, értékes festményeiket, szobraikat, porcelántárgyaikat egyszerűen elkobozták és a jelenleg a milliomos övezetként ismert Tegern-tó mellett egy elegáns villában élő Schalk-Golodkowski vezetésével alakult keletnémet antik-cégen keresztül busás összegekért eladták nyugati kereskedőknek.

Az NDK valutaéhségét azonban ez nem elégítette ki. A börtönbe juttatott tulajdonosokat pedig kemény nyugatnémet márkáért mintegy eladták a bonni kormány illetékes hatóságainak. Így kétszer zsebeltek be jelentős összeget. Most a meghurcolt gyűjtő, illetve leszármazottaik bírósági úton próbálnak jogorvoslást nyerni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×