eur:
388.67
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Magyar koronázási érmék a pozsonyi várban

A pozsonyi várban ünnepélyes keretek között nyitották meg A pozsonyi magyar uralkodókoronázások érmei című kiállítást. Korabeli szokás szerint a koronázási ünnepségekre arany és ezüst érméket bocsátottak ki, melyeket a koronázási ceremónia alkalmából a nép közé szórtak. A pozsonyi tárlaton az érdeklődők közel kétszáz érmét tekinthetnek meg. A gyűjtemény legértékesebb darabja V. Ferdinánd 1830-ból származó 30 dukátos érméje, amelyből ez az egy darab van a világon.

"Az 1563 és 1830 között Pozsonyban megkoronázott magyar uralkodók érmei vannak itt kiállítva. A mai Szlovákia területén először nyílt ilyen jellegű tárlat" - ismertette Marek Budaj, a Szlovák Nemzeti Múzeum Numizmatikai Kabinetének kurátora.

A kiállításon látható gyűjtemény a Magyar Tudományos Akadémia Szent Korona Kutatócsoportja két éves tudományos kutatómunkájának az eredménye. A bemutatott érmék Magyarország legjelentősebb éremgyűjteményéből, a Magyar Nemzeti Múzeuméból, továbbá szlovák gyűjteményekből és magánngyűjtőktől származnak.

"Nem csupán szimbolikus tárgyakról van szó, hanem a rajtuk megjelenő arcképek, uralkodók portréiról, valamint az érméken megjelenő koronázási jelenetekről. Az érmék a szimbólumok és jelek nyelvén beszélnek a hagyományról, a tradícióról" - mondta Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

A tárlatnyitó sok olyan látogatót vonzott, akik érdeklődnek e történelmi korszak iránt. A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szlovák Nemzeti Múzeum Történeti Múzeumának közös rendezésében valósul meg. A két intézmény ezzel a tárlattal a közös történelmi múltat is hangsúlyozza. A kiállítás 2015. január 18-ig tekinthető meg a pozsonyi várban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×