eur:
386.46
usd:
358.1
bux:
69073.39
2024. május 14. kedd Bonifác

Mi jár a skótoknak a brit műkincsekből?

A skótok hat hónap múlva szavazhatnak arról, hogy felbontsák-e az Egyesült Királyságot, elszakadjon-e Skócia Angliától. A szétválás ellenzői érezhető ijesztgető-taktikát folytatnak; előbb annak terjedt el a híre, hogy a brit pénzegység, a fontsterling használatának jogát vonhatják meg tőlük függetlenedés esetén. Azután pedig az Európai Unió jelezte, hogy Skóciának újból kellene kérelmeznie a tagságát, és ezt könnyen megvétózhatja például Spanyolország, amely - saját érdekeit figyelemben tartva - általában ellenzi leszakadó országrészek uniós befogadását. Most azt taglalja egy művészeti szaklap, hogy elvinnék-e műkincseiket a skótok a londoni múzeumokból és képtárakból, ha kikiáltják a függetlenségüket.

Az egyik felvetett kérdés az, hogy Skócia kiválása esetén mit lehetne "britnek" nevezni. London nemzeti múzeumának az elnevezése British - tehát brit - Museum, az 1900 utáni képzőművészet hallatlanul gazdag londoni galériáját pedig Tate Britain-nek nevezik. A jelenlegi Nagy-Britannia egy részét Skócia képezi, tehát a független ország jogot formálhatna műkincsek elszállítására, különösen, ha azok eredetileg onnan származtak Londonba.

Vegyük a brit Nemzeti Múzeum jogi estét: alapokmánya szerint ez a világszerte szinte páratlanul gazdag gyűjtemény a brit nép tulajdona. Ebbe jelenleg Skócia is beleértendő. Válás esetén a házaspárok is sokszor kezdenek nagy vitába, képzeljük el ugyanezt két nemzet vonatkozásában. Mi az enyém, mi a tied? Eredetileg Skóciából származó Michelangelo, Leonardo és Verocchio festményekről is szó lehet. Hatalmas értékekről.

A Tate Britain gyűjteményében van például a nagy angol költő és képzőművész, William Blake rajzsorozata, amely skót letét. Visszakövetelik ezt a skótok, ha netán elszakadásukat szavazzák meg? A műértők aggódnak, és a skót autonóm tartományi kormányzat kultuszminiszteréhez valamint a Skót Nacionalista Párthoz fordultak felvilágosításért, de a válaszadás késik. Valószínű, hogy ők sem tudják még, hogy mi lenne a jogi helyzet.

Jelenleg azt mutatják a felmérések, hogy a skótok - minden körülményt figyelembe véve - nem fognak az elszakadás mellett szavazni. Marad a házban a régi rend.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint elfogyott a levegő Szergej Sojgu körül, az új miniszter személye pedig azt jelzi, hogy Oroszország hosszú háborúra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×