eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kilépett a szlovák-magyar híd a népi platformból

A szlovák-magyar Most-Híd párt úgy döntött, kilép a kereszténydemokratákkal és a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unióval közösen létrehozott Népi Platformból. A döntés már napok óta lógott a levegőben, a Most-Híd elsőként hagyta el a már egy ideje haldokló jobboldali köteléket.

A Most-Híd, a KDH és az SDKÚ alkotta Népi Platform 2012 júliusában alakult azzal a céllal, hogy belpolitikai, európai és gazdasági kérdésekben szorosabbá fűzzék az együttműködést. A szövetség létrejöttekor a pártelnökök úgy fogalmaztak: céljuk, hogy az együttműködés ne csak várakozást keltsen, hanem konkrét eredményeket is hozzon.

Nos, az azóta eltelt időszakban ezek az eredmények elmaradtak. A Népi Platformnak a kegyelemdöfést minden bizonnyal a hétvégi államfőválasztás kudarca jelentette, amikoris a három párt közös jelöltje, Pavol Hru¹ovský jócskán leszerepelt; mindössze 3,3 százalékos eredményt ért el.

A Most-Híd vezetése ezután döntött a szövetségből való kilépésről. A párt erről szóló nyilatkozatában úgy fogalmaz: tíz nappal ezelőtt már hangot adtunk aggodalmainknak, és ezeket az elnökválasztás teljes mértékben beigazolta. A Népi Platform egyaránt képtelennek bizonyult az állampolgárok és a résztvevő felek elvárásainak beteljesítésére.

"Úgy döntöttünk, hogy tekintettel az elmúlt időszakra, tekintettel az elmúlt fél évre, amikor különféle problémákkal kellett megküzdenünk a Népi Platformon belül, kilépünk a Népi Platformból" - erősítette meg a párt döntését Bugár Béla.

A Most-Híd döntése a politológus szerint sem meglepő. Tokár Géza az Inforádiónak elmondta, az utóbbi időben annak lehettünk tanúi, hogy elmaradtak az platform által megígért egységes lépések.

"Elsősorban az őszi megyei választásokra gondolok, és olyan szimbolikus ügyekre, amelyeket fel kellett volna vállalni a platformon belül. Valószínűsíthető, hogy ez a három párt továbbra is együtt fog dolgozni valamilyen módon, de egyáltalán nem szervezetten teszik azt meg, hanem témától függően" - vélte a politológus.

A Most-Híd meggyőződése, hogy a szlovák jobboldalnak egy új arculatra van szüksége. Ennek kiépítéséhez most partnereket keresnek, és szeretnének együttműködni mindazokkal, akik részt vennének a politikai jobboldal megerősítésében Szlovákiában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×