eur:
392.81
usd:
365.44
bux:
66607.35
2024. április 26. péntek Ervin

Tilos a dohányzás a gyermeket szállító autókban

Elfogadta a brit parlament 376 szavazattal, 107 ellenében azt a törvénymódosítási javaslatot, amely lehetővé teszi az egészségügyi miniszter számára a dohányzás betiltását minden olyan gépkocsiban, amelyben gyermek is utazik.

A múlt héten hétszáz egészségügyi szakember intézett nyílt levelet egy orvosi folyóirat hasábjain a brit parlamenti képviselőkhöz, kérve a törvénymódosító javaslat elfogadását. Rámutattak, hogy gyermekek számára életfogytiglan egészségkárosító lehet, ha olyan kis helyen, mint egy zárt gépkocsi, passzív dohányzásra kényszerülnek, azaz beszívják a velük utazó felnőttek cigarettafüstjét.

A brit alsóház most megszavazta a törvénymódosítást. A következő lépés pedig várhatóan az lesz, hogy a tiltást kötelező érvényűvé, megszegését büntethetővé teszik. Így volt ez a biztonsági öv kötelező becsatolása, majd nem is olyan régen a vezetés közbeni telefonálás tiltása esetében is.

A gyermeket szállító gépkocsik utasterére vonatkozóan már dohányzási tilalom áll fenn az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és a Dél-afrikai Köztársaságban. A tilalom megszegői büntethetők.

A dohányosok érdekeit képviselő brit Forest tömörülés igazgatója szerint minden értelmes ember tisztában van azzal, hogy ha gyerek ül az autóban, nem helyes rágyújtani, erre nem kell törvény. Jobb volna, ha az állam ezt magánügynek tekintené.

A többség azonban a tilalom törvényesítése mellett van - jelzi a brit parlament szavazásának eredménye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×