eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Globális borhiány fenyeget?

Borhiányra kell felkészülnie a világnak, mert a kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot - erre figyelmeztetett egy szakjelentés. Az amerikai Morgan Stanley pénzügyi szervezet szerint már tavaly jóval nagyobb volt a kereslet, mint a kínálat.

Kevés a bor és emiatt még jobban megdrágulhat a nemes nedű - legalábbis erre figyelmeztet a Morgan Stanley pénzügyi cég. Tanulmánya szerint 40 éve nem volt ekkora a hiány, mint most.
2012-nem 300 millió láda borral volt kevesebb a piacon, mint amennyit a vevők kerestek, miközben a termelés is 40 éve a legalacsonyabb szintre esett vissza.

A szerzők megjegyzik, hogy a globális bortermelés 2004 óta zuhan - akkor még a kínálat 600 millió ládával meghaladta a keresletet.

A fogyasztás 1996 óta szinte folyamatosan emelkedik, és jelenleg évi 3 milliárd láda bor talál gazdára.
A világon egymillió bortermelő dob piacra összesen évi 2,8 milliárd láda bort írják még a szerzők.

A tanulmány szerint a borkészletek megcsappannak: elfogynak a 2012 előtti évjáratok, és amikor a tavalyi évjárat kerül sorra, akkor megugrik az exportigény és a bor ára is.
Európában tavaly 10 százalékkal esett vissza a termelés és 25 százalékkal a 2oo4-es szinthez képest.

Ezzel párhuzamosan az úgynevezett Új-Világban (Az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Argentínában, Chilében, Dél-Afrikában) és másutt folyamatosan emelkedett a bortermelés.

A jelentés ezért azt jósolja, hogy az európai körülmények súlyosbodása miatt a globális gyártók profitálhatnak a növekedő keresletből.

A szerzők szerint továbbra is a franciák a világ legnagyobb borfogyasztói, a maguk 12 százalékos részesedésével, és alig lemaradva tőlük követik őket az amerikaiak.

A jelentés arra utal, hogy az Egyesült Államok és Kína a globális borfogyasztás legnagyobb motorja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×